Преображењска Литија у Паштровићима

Свечана Преображењска Литија у част великог празника Господњег прошла је и ове године кроз Паштровиће. Након Литије уприличен богат културно-умјетнички програм.

По одслуженој Вечерњој служби у манастиру Прасквици, након опхода око цркве, Литија предвођена свештенством кренула је до острва Свети Стефан гдје је прочитано Свето Јеванђеље и одржана свечана академија.

На почетку академије све присутне је поздравио протојереј Радослав Ракић, парох паштровско-тудоровићки, захваливши се свима који су дошли да узму учешћа у овом догађају.

"Хвала свима вама који сте данас дошли да узмете благослов Светог Стефана и благослов данашњег празника. Празник који данас прослављамо је дан када сви ми заједно треба да примајући благослов Божији доживимо, осјетимо и учинимо на себи дио промјене - дио преображења", казао је парох паштровски.

Он се захвалио свима који су на било који начин помогли да се овај догађај организује и одржи "у свој својој красоти, како и доликује овом празнику", казао је свештеник Ракић.

Празнично слово на почетку академије изговорио је протојереј-ставрофор Гојко Перовић.

Он је рекао да у Старом завјету, прије Христовога рођења пише једна велика истина - Не може човјек видјети лице Божије а остати жив.

"Не може човјек видјети Бога лицем у лице а да се то на човјека не одрази. Толико је различита суштина бића Божијега и људскога да се не могу дружити, по суштини", казао је свештеник Перовић.

Указујући на важност бриге и љубави према својим ближњима, он је рекаода је за живот у заједници неопходно стражење над својим ријечима и дјелима.

" Пази шта причаш пред својим ближњим. Ако волиш брата свога и он тебе, пази како говориш. Ако живимо заједно под истим кровом, ако се волимо, ако градимо нешто заједничко, морамо да пазимо једни на друге", казао је између осталог ректор цетињске богословије.

У умјетничком дијелу програма наступили су полазници школе вјеронауке из Паштровића, АНИП "Ђурђевданско коло" из Подгорице и вокална солисткиња Јелена Томашевић.

Љубављу и трудом чланица Кола православних сестара "Света Јелена Штиљановић" из Паштровића, припремљено је послужење за све присутне, а у оквиру свечаности организован је и базар монашких рукодјеља.