Митрополит Амфилохије на Преображење Господње служио Литургију на Кључком Тавору

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије служио је 19. августа, на Преображење Господње, са свештенством Свету службу Божију у цркви посвећеној овом празнику на Кључком Тавору на Бјеласици.

Овај храм је по својим димензијама вјерна копија срушене ловћенске цркве Светог Петра Цетињског.

Након светог причешћа, Митрополит Амфилохије је око цркве предводио празничну Литију, а онда је благосиљао славски колач и обавио преображенско освећење грожђа. У архипастирској бесједи он је казао да Господ просвећује сваког човјека који то хоће свјетлошћу.

„Не овом која излази и залази и која ће се једнога дана угасити,него оном вјечном Божјом свјетлошћу, која сија са лица Божијега, у којој сами Бог почива, од искони у тајни својој“, казао је Митрополит црногорско-приморски.

Потом је одржана сада већ традиционална манифестација „Пјесничко преображење на Кључком Тавору“, у којој су и овога пута учествовали пјесници и гуслари.

Монахиње из манастира Светог Јована Владимира из села Курило у Зети такође су учествовале у програму пјевањем богомољачких пјесама.

Митрополит Амфилохије је на крају подсјетио на Тертулијанову реченицу да је крв праведника сјеме за нове хришћане.

„Тако се скрнављење и рушење ловћенске цркве Светог Петра Цетињског показало као сјеме нових таквих цркава, а већ их има петнаест. И ова овдје свједочи ту древну истину. Свети ловћенски Тајновидац Његош је данас са нама на Кључком Тавору“, поручио је Митрополит Амфилохије.

Он је благословио да се убудуће на овом мјесту сваке године одржава централни преобаженски црквено-народни сабор у Црној Гори.