Митрополит Амфилохије посјетио првојерарха Цркве Словачке и чешких земаља Архиепископа пресовског Растислава

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије је у склопу своје посјете Цркви у Словачкој  у присуству Архиепископа михаловско-кошицког г. Георгија у понедјељак, 14. августа у граду Пресову посјетио првојерарха аутокефалне Православне цркве Словачке и чешких земаља Његово Блаженство Архиепископа  и Митрополита пресовског г. Растислава.

Митрополит Амфилохије је поглавара Црве Словачке и чешких земаља посјетио на позив Блажењејшег г. Растислава с којим је у митрополитској резиденцији у Пресову разговарао о изузетном значају прошлогоишњег Великог и Светог Сабора Православне цркве на Криту у чијем раду су обојица активно учествовали. Разговарали су такође и о осталим темама важним за савремени живот Православне цркве.

Претходно је Митрополит Амфилохије прво посјетио цркву Преображења Господњег у селу Воздисовце које се налази у близини града Михаловца, а затим имање у близини села Даргов које је породица Ходованец приложила за градњу првог православног манастира у Словачкој. Манастир ће бити посвећен Светом Василију Острошком, а манастирска црква ће имати изглед ловћенске цркве Светог Петра Цетињског. Митрополит Амфилохије се на мјесту гдје је планирана градња манастира помолио Богу и благословио овај богоугодни подухват православних овога мјеста.

Након посјете Блажењејшем Митрополиту Растиславу, Владика Амфилохије је у граду Свидник посјетио храм Свете Тројице. У питању је нови храм који су осликали српски иконописци. Ту га је са вјерним народом дочекао и пожелио му добродошлицу старјешина храма.

Митрополит Амфилохије је заблагодарио на добродошлици и бесједио о свом духовном оцу Светом Јустину Ћелијском, који је овдје својевремено долазио.

Трећи дан посјете Православној цркви Словачке и чешких земаља завршен је обиласком села Ладомир, гдје је на манастирском гробљу одслужио помен монасима, оснивачима и приложницима некадашње манастирске обитељи Светог Јована Почајевског.