Митрополит Амфилохије посјетио Православну цркву у Словачкој

МИТРОПОЛИТ АМФИЛОХИЈЕ ПОСЈЕТИО ПРАВОСЛАНУ ЦРКВУ У СЛОВАЧКОЈ И НА БЛАГОСЛОВ ДОНИО ДЈЕЛИЋЕ МОШТИЈУ СВЕТОГ ПЕТРА ЦЕТИЊСКОГ И СВЕТОГ МАРДАРИЈА ЧУДОТВОРЦА

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Господин Амфилохије, на позив Високопреосвећеног Митрополита михаловско-кошицког Православне цркве Чешке и Словачке Господина Георгија, посјетио је од 11-13 августа 2017. године Православну цркву у Словачкој и на благослов донио дјелиће моштију Светог Петра Цетињског Чудотворца и новопросијвшег Светитеља Мардарија Либертвилског.

У недјељу 13. августа, на празник чудотворне иконе Мајке Божије Клокочовске, Високопреосвећени Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије и Високопреосвећени Митрополит михаловско-кошицки Георгије служили су Свету Архијерејску Литургију у храму Успенија Пресвете Богородице у селу Нижња Рибница. Након прочитаног зачала из Светог Јеванђеља Митрополит Амфилохије је поучио бесједом окупљене вјернике. У току  Светог Богослужења пререзан је славски колач поводом храмовске славе цркве, а потом је цркву опходила свечана Литија предвођена Високопреосвећеном Господом Архијерејима Амфилохијем и Георгијем.

У суботу увече, 12. августа, Високопреосвећеног Митрополита Амфилохија је у храму Успенија Пресвете Богородице у селу Нижња Рибница дочекао Високопреосвећени Митрополит михаловско-кошицки Господин Георгије са свештенством и великим бројем вјерника. Овом приликом Митрополит Амфилохије донио је на благослов дјелиће моштију Светог Петра Цетињског Чудотворца и Светог Мардарија Либертвилског. Окупљени вјерни народ цјеливао је Свете мошти а потом је Митрополит Амфилохије одржао предавање о овој двојици Светитеља наше Цркве. У наставку је служено свеноћно празнично бденије са Петохљебницом, поводом празника Богородице Клокочевске.

Претходно је, сјутрадан по доласку у Словачку, 12 августа у јутарњим сатима Високопреосвећени Митрополит Г. Амфилохије посјетио Саборну цркву Светих Кирила и Методија у граду Михаловице, а затим и цркву која чува чудотворну икону Пресвете Богородице Клокочовске, којој је и посвећена. Ова Света икона мироточила је давне 1670 године. Митрополит Амфилохије је овом приликом благословио свечану Литију дугу 20 километара од села Клокочов до Нижње Рибнице.

На путу из Клокочова Високопреосвећени Владика Амфилохије је посјетио храм Светог равноапостолног кнеза Владимира Кијевског у граду Собранце.

У једином чисто православном селу у Епархији Михаловско-кошицкој, селу Иновице Митрополит Амфилохије је посјетио цркву Светог пророка Илије и Светог свештеномученика Максима Сандовића.