Црква Свете великомученице недјеље у херцегновском селу Мојдеж прославила храмовну славу

Tagged:
  • Наслов: Otac Igor Balaban
  • Албум: Besjede
  • Година: 2017
  • Величина: 10:39 минута (3.05 МБ)
  • Формат: MP3 Stereo 22kHz 40Kbps (CBR)

Светом Литургијом, у недјељу 6. августа, прослављена је слава цркве Свете Недјеље у Мојдежу. Древни мјесни обичај је да иако се Света великомученица Недјеља календарски прославља 20. јула, главна прослава помјери на прву недјељу у мјесецу августу.

Свету Литургију су служили протојереј Владан Пантелић, надлежни парох, и јереј Игор Балабан. Мјесни парох је овом приликом вјенчао брачни пар из Москве, Игора и Наталију, који су већ дуго година у грађанском браку, али су се тек недавно одлучили и да се црквено вјенчају.

Литургијску бесједу изговорио је свештеник Игор Балабан.

Отац Игор је казао да је Света великомученица Недјеља била веома храбра, и да се суочила са страхом чак и боље него што су то ученици Христови учинили када их је задесила бура на мору. Тумачећи прочитано Јеванђеље он је казао да „ Ни један дан, ни један трен нашег живота неће остати без буре у којој су апостоли били. Али, ако препознамо у помрчини овога свијета Господа да иде према нама, страх ће од нас да се уплаши, и страх ће од нас побјећи", рекао је свештеник Балабан.

На крају Свете Литургије учињен је трократни опход око цркве и преломљен је славски колач.

Мјесни обичај је такође да се на овај дан испред цркве послужује домаћи сир, бијело и црно вино, што су парохијани и ове године испоштовали на Трпези љубави припремљеној у част Свете великомученице Недјеље.

Оливера Балабан