Одржано уводно поетско-музичко вече Трга од ћирилице

Синоћ је у порти храма Светог архангела Михаила у Херцег Новом, одржано уводно вече Трга од ћирилице.

Вече је било посвећено Светом Петру Другом Петровићу Ловћенском Тајновидцу.

У име организатора манифестације, присутне је поздравио старјешина храма на Белависти, протојереј Никола Тодоровић.

Отац Никола је подсјетио на јубилеје које ове године обиљежава Трг од ћирилице, и казао да то „Нису само пуке годишњице и пуки датуми".

„Ова манифестација није довољна сама себи. Она мора да потврди ово сабрање. Да потврди и пренесе не само на следећу годину оно што ми желимо, него и да тај дух вјековни, дух традиције, пренесемо нашим покољењима", рекао је протојереј Тодоровић.

Старјешина храма Светог архангела Михаила је поручио медијима и свима онима који прате дешавања на Тргу од ћирилице да се ова манифестација бори за очување правих вриједности, европских, свесловенских, свеправославних вриједности.

„Много је посленика, много је оних који желе да ова манифестација опстане, зато је и опструкција некада  природна и нормална, јер не бива свјетлости без неке борбе", казао је свештеник Никола Тодоровић.

Поетско-музички дио програма је отворио пјесник Радомир Уљаревић.

Он је казао да је манифестација посвећена очувању ћирилице за веома кратко вријеме постигла велики углед.

„Трг од ћирилице је за само три године постао једна од најважнијих адреса институција културе, не само у Црној Гори већ и шире", казао је Уљаревић.

У прилог обиљежавању 170 година од објављивања Горског вијенца, Уљаревић је у току вечери говорио своје стихове посвећене Његошу.

Мр Александар Павловић, професор музике и оснивач етно групе „Ива" одржао је кратко слово од музичкој традицији и предању као надахнућу.

Оливера Балабан