Илинданско литургијско сабрање на Топлој

Празник Светог пророка Илије прослављен је литургијски у храмовима херцегновског протопрезвитеријата.

Светом Литургијом у цркви Светог Спаса на Топлој началствовао је Чедомир Ђелмо, свештеник из Сарајева. Саслуживали су архијерејски намјесник херцегновски протојереј-ставрофор Радомир Никчевић и јереј Љубомир Јовановић из Бара. Литургији је присуствовао и гостујући свештеник из Чачка, отац Слободан Јаковљевић.

Бесједећи о Светом пророку Илији, отац Чедомир је казао да свака старозавјетна прича има своју поуку и важна је и за данашње вријеме.

„И у данашње вријеме имамо отпадништва а имамо и разне врсте идолопоклонства, тако да ни један вјерник у нашој светој Цркви не може рећи ко сам ја да бринем о томе или то није моја ствар. Сваки вјерник је итекако битан", казао је отац Чедомир.

Подсјетивши на ријечи Светог апостола Павла, он је казао да постоји тајинствено и постоји царско свештенство.

"Тајинствено свештенство, то су свештеници који служе Свете Литургије, врше обреде крштења, а царско свештенство је вјерни, крштени народ. Ако ми свештеници хоћемо да нам је добар и благочестив народ, онда морамо да се молимо за њега и да га благосиљамо. Ако народ хоће да има добре свештенике, треба да истински учествује на Светој Литургији и да благосиља свога свештеника", закључио је у бесједи свештеник Чедомир Ђелмо.

По завршетку Свете Литургије, отац Радомир Никчевић је честитао сабранима празник, а гостима заблагодарио на заједничком служењу и пожелио угодан боравак у Херцег Новом.

Оливера Балабан