Манифестација „Трг од ћирилице“ и ове године у Херцег Новом од 2 – 28. августа

Конференција за медије, поводом почетка овогодишњег „Трга од ћирилице“, одржана је данас у галерији „Фреска“ на Тргу Херцега Стјепана, у Херцег Новом.

На конференцији су говорили: протојереј Никола Тодоровић, парох херцегновски, уредник књижевног дијела програма, књижевник Желидраг Никчевић, и Славица Милошевић, уредник ликовног програма.

Свештеник Тодоровић је казао да је предстојећи „Трг од ћирилице“ најбољи до сада, што се тиче програма и најављених гостију, али и када је у питању комплетна организација манифестације.
„То је у духу Цркве, да узрастамо, из године у годину“, казао је отац Никола.

Он је подсјетио да се четврти по реду „Трг од ћирилице“ програмски базирао на обиљежавање неколико јубилеја.
„Ове године прослављамо 170 година од штампања Горског вијенца, затим 1190 година од рођења Светог Кирила Солунског, 580 година од рођења деспота Стефана Лазаревића и 330 година од ослобођења Херцег Новог од Турака.

Тодоровић је нагласио да је „Трг од ћирилице“ манифестација општег карактера која укључује све снаге овог друштва. „Црква је ту као стожер и носилац, што је било кроз вијекове и биће убудуће, ако Бог да“, казао је старјешина цркве на Белависти.

Желидраг Никчевић је подсјетио на ријеч Митрополита Амфилохија да „ онај ко прекида и затире своје памћење и живу стваралачку везаност за претке, тај се као сасушена грана лишава њиховог животног сока и соја, и на крају откида од њиховог племенитог коријена“, казавши да је управо она била покретач у организацији једног оваквог догађаја какав је Трг од ћирилице.

Никчевић је нагласио да српска ћирилица није само азбука и писмо за споразумијевање међу људима „ већ је она онај најдубљи, најаутентичнији знак нашег националног идентитета“, казао је Никчевић, и додао да се не смије заборавити да је „тај знак и идентитет нашег народа, настао вишевјековним напорима великана и мученика, прослављених и анонимних, понајвише у окриљу Цркве и у оквиру Српске књижевности“, рекао је Никчевић.
„ Да бисмо данас заштитили угрожену ћирилицу, неопходан је тај свакодневни труд и брига свих говорника Српског језика и људи који пишу ћирилицом, a нарочито оних који су у стању да тај језик оплемене, усаврше и продубе, управо у складу са ријечју нашег Митрополита, та жива, стваралачка везаност за претке. То је та обавеза овдје на Тргу од ћирилице, да покажемо животворну снагу ћирилице у данашњим умјетничким, научним и вјерским димензијама и снагама“, закључио је Желидраг Никчевић.

Говорећи о програмском садржају Никчевић је казао да су као учесници програма изабрани најквалитетнији представници савремене ћириличне књижевности, духовности, културе и умјетности.

О галеријском дијелу програма говорила је уредница галерије „Фреска“, Славица Милошевић.
Она је казала да ће током Трга од ћирилице бити представљене четири занимљиве изложбе.
„У уводној вечери, 2. августа, у порти храма Светог архангела Михаила, биће представљена изложба антиквитета етно домаћинства Драгутиновић из Бандића, а 5. августа у галерији „Фреска“ изложба слика Тре сореле, професорке Анкице Бјелице, историчарке умјетности из Никшића“, казала је Милошевићева.
У другој половини августа, посјетиоци ће имати прилику да се кроз изложбе фотографија и ликовних радова упознају са животом цркве, те ће тако 16. августа бити отворена документарана изложба архива СПЦ „Епархија бањалучка у Другом свјетском рату“, која ће бити праћена цртежима и студијама иконописца Радмиле Лукетић из Београда, док ће у последњој недељи Трга од ћирилице бити представљена изложба фотографија „Из живота цркве“, аутора Радоја Раџе Живковић из Никшића.

Овогодишњи „Трг од ћирилице“ свечано ће отворити Високопреосвећени Митрополит Амфилохије, бесједом о Светом Петру Другом Петровићу Његошу, Ловћенском Тајновидцу, 3. августа, у порти цркве Светог Спаса на Топлој, у 20 часова.

Уводно поетско-музичко вече одржаће се 2. августа, на Тргу Херцега Стјепана, а наступиће етно група „Ива“ из Добоја.

Манифестација „Трг од ћирилице“ у Херцег Новом, одржава се четврту годину за редом, у организацији: Митрополије црногорско-приморске, ИИУ „Светигора“, Црквене општине Топаљске, Удружења књижевника Црне Горе и Удружења издавача и књижара Црне Горе, а уз подршку добротвора: Министарства спољних послова Републике Србије и његове Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и Општине града Херцег Новог.

Ово је највећа и најсадржајнија манифестација посвећена очувању Српског језика и ћирилице у региону.
Одржава се од 2.- 28. августа у Херцег Новом.

Оливера Балабан