Митрополит Амфилохије служио у Доњем Острогу на празник Огњене Марије

Tagged:
  • Наслов: Mitropolit Amfilohije
  • Албум: Besjede
  • Година: 2017
  • Величина: 24:33 минута (7.03 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 40Kbps (CBR)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски и игуман острошки г. Амфилохије одслужио је Свету архијерејску Литургију у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу у осму недјељу по Духовима посвећену Светим оцима Шестог васељенског сабора, 30.јула, када наша Света Црква молитвено прославља Свету великомученицу Марину – Огњену Марију.

Саслуживала су му сабраћа острошке обитељи архимандрит Мирон, јеромонаси Сергије и Јеротеј и јерођакони Роман и Зосима, као и јереји Радмило Чизмовић пјешивачки парох и Мирослав Михаиловић пивски парох, уз молитвено учешће бројног монаштва Митрополије црногорско-приморске и вјерног народа.

Након прочитаног зачала из Светог Јеванђеља сабране је ријечима архипастирске бесједе поучавао Вископреосвећени митрополит Амфилохије који је између осталог казао да ових дана поред Отаца шестог васељенског сабора и Свете великомученице Марине ових дана прослављамо и свете седмочиственике словенске, што значи да прослављамо свете Кирила и Методија, Наума и Климента, Саву, Ангеларија и Горазда ученике свете браће.

Митрополит Амфилохије је казао да су велики васељенски сабори Цркве Божије свједочили Тајну Свете Тројице Бога Оца и Сина и Духа Светог, посебно свједочећи Христа Сина Божијег и Сина Човјечијег, као савршеног Бога и савршеног Човјека и Богородицу да није само Човјекородица.

Током Свете Литургије они који су се постом, молитвом и исповијешћу припремали примили су Свето Причешће, а међу њима на било сабрано мноштво дјеце.

Након Свете архијерејске Литургије заједничарење свештенства, монаштва и вјерног народа са Митрополитом Амфилохијем настављено је уз братску трпезу хришћанске љубави коју је припремила острошка братија.