У Херцег Новом отворена изложба „У сусрет руском цару"

Синоћ је у галерији „Фреска" на Белависти у Херцег Новом отворена изложба фотографија „У сусрет руском цару. Романови - Царско служење". Изложбу су отворили ђакон Зоран Миљанић и мр Игор Ристичевић.

Отац Зоран је присутне подсјетио на запис из мемоара панчевца Светислава Радуловића, војника

Српског добровољачког корпуса, формираног у Одеси маја 1916. године. Сјећања овог српског војника говоре о величини лика руског императора Николаја ИИ и његовој љубави према Србији и српском народу.

„Срећан сам што сам у вама имао прилике да сретнем онај део храбре српске војске, чијој се храбрости диви цео свет. Бићу још срећнији када по завршетку овог рата видим Србију велику и силну", биле су ријечи руског цара упућене српским војницима.

У прилог духовним, братским, пријатељским везама иде и чињеница да је царску породицу Романов прво прославила Српска православна црква, на коју је подсјетио господин Ристичевић.

„За разлику од Русије која је била велика и моћна, и као таква навикла на побједе, ми смо морали да ту компоненту духовних побједа изнесемо кроз поразе, те и са те стране постоји та духовна веза Српског народа са царком породицом Романов", казао је Ристичевић.

На отварању изложбе звуцима гитаре и предивним појањем присутне је руским и српским пјесмама подсјетила на заједничку историји два братска народа, Милица Ристичевић, ученица Средње музичке школе „Вида Матјан" из Котора.

Посјетиоци изложбе имају прилику да виде богат приказ живота царске породице Романов кроз фотографије, које су тематски подијељене на неколико цјелина: портрети, фотографије из личних албума породице, фотографије војне тематике и фотографије у којима је забиљежен милосрдни рад царице Александре и кнегиња.

Пројекат реализује Сретењски манастир из Москве и руски портал „Православље” у сарадњи са студиом „Руски цар".

Поставка фотографија ће у галерији „Фреска" у Херцег Новом бити изложена до 5. августа 2017. године, и биће уједно уводна изложба овогодишњег „Трга од ћирилице".

Оливера Балабан