У крипти Саборног храма у Подгорици одржано јубиларно вече поводом 200 година страдања Карађорђа

Поводом обиљежавања 200. година од смрти вожда Ђорђа Петровића – Карађорђа, у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици, у сриједу, 26. јула 2017. године, са почетком у 20 часова, уприличено је јубиларно свечано вече у Крипти Саборног храма.

Топлу добродошлицу уваженим гостима и учесницима ове јубиларне свечане вечери,  као и свима присутнима пожелио је  модератор Лука Јанковић.

Након уводне ријечи модератора, свештеник протојереј Мирчета Шљиванчанин је заблагодарио свима на издвојеном времену, па је благословио ово сабрање.

Затим је отпочео програм у којем су учешће узели :

Истакнути пјесник – Перивоје Поповић, као и чувени историчар и професор – Предраг Вукић.
Затим су наведени програм обогатили истакнути гуслари : Крсто Анђелић, Ранко Бојић, Максим Војводић и Лука Зечевић.

Док су се након низа фантастичних изведби поменутих гуслара присутнима  представили : пјевачка група „Пече“ као и црквени хор дјеце вјеронауке при Саборном храму Васкрсења у Подгорици – „Свети Козма Етолски“ који води вјероучитељица Ана Ненадић.

Подсјећања ради, управо се 26. јула ове године навршило 200 година од убиства великог вожда, које се десило у Радовањском лугу код Велике Плане 1817. године.

На мјесту убиства у Радовањском лугу данас се налази црква Захвалница, коју је 1930. године подигао Карађорђев праунук краљ Александар I Карађорђевић.

Његово (Карађорђево) тијело, наиме, доцније је пренијето у Тополу, гдје и данас почива у маузолеју на Опленцу.

Борис Мусић