Традиционална литија у част Светог великомученика Прокопија Небеског заштитника Мојковца

Tagged:

Традиционална свечана свенародна литија у славу Божју, а у част Светог великомученика Прокопија, Небеског заштитника Мојковца и његових житеља, одржана је на овај свети дан, у петак 21. јула 2017, у послијеподневним часовима.

Литију, у којој је учествовао велики број вјерног народа Мојковца и околних мјеста, свештенства и монаштва Епархије будимљанско-никшићке, предводио је Његово Преосвештенство владика Јоаникије. Празнична литија, установљена са подизањем храма Светог великомученика Прокопија у Лепенцу, пролази, традиционално кроз град Мојковац од мојковачког Саборног храма Христовог Рођења до центра града, заустављајући се на неколико мјеста како би се читало свето Јеванђеље и узносиле молитве Господу, Пресветој Богородици и Светом Прокопију за здравље, мир и благостање житеља Мојковца и васколике православне васељене.

Сабраном вјерном народу, по повратку у Саборни храм, архипастирском бесједом празник је честитао Преосвећени Епископ Јоаникије, говорећи о овом великом светитељу и угоднику Божјем, који је веома поштован у нашем народу. У неким мјестима Свети великомученик Прокопије празнује се и као рударска слава, а у Мојковцу је, познато је, рудник Брсково постојао још за вријеме владавине краља Уроша I.

Владика је захвалио Црквеном одбору, свештеницима и свима који су се потрудили у организацији храмовне славе у Лепенцу и што се славље код новог храма, диван сабор Светог Прокопија, продужио у Мојковцу, а завршио овом свечаном свенародном литијом.