Прослављена годишњица освећења храма у Зминици код Жабљака

Tagged:

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је, на празник Свете мученице Недјеље, у четвртак 20. јула 2017, Свету Архијерејску Литургију у цркви Светог великомученика Георгија у Зминици код Жабљака, поводом годишњице освећења овог храма.

Саслуживало је свештенство и свештеномонаштво Епархије, уз молитвено учешће вјерног народа Жабљака и оних који су својим поријеклом везани за дурмиторски крај.

Ријечима архипастирске бесједе обратио се Преосвећени Епископ Јоаникије, честитајући данашњи празник и годишњицу освећења храма, који је, молитвеним и свенародним сабрањем у којем је учествовало више Архијереја наше Цркве, бројно свештенство, монаштво и вјерни народ са разних страна нашег отачаства, освештан на данашњи дан прије три године.

Владика је говорио о Светој мученици Недјељи чији молитвени спомен данас прославља наша Света црква православна.

Његово Преосвештенство је казао да је лијепо што се поштује стари хришћански обичај обиљежавања дана када је храм освећен, да се на тај дан служи света служба Божја, да се народ окупи, сабере, да једни друге загрле и охрабре заједништвом и љубављу међусобном.

Домаћин данашњег црквено-народног сабора и трпезе љубави у Зминици био је Златко Бојовић са породицом, коме је Владика Јоаникије захвалио на труду и љубави да се прихватати те свете и часне дужности.