Освештана новоподигнута црква Светог арханђела Гаврила на Сеоцу код Андријевице

На празник Сабора Светих дванаест апостола, у четвртак 13. јула 2017, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије освештао је новоподигнути храм Светог арханђела Гаврила у селу Сеоца код Андријевице, а потом и одслужио Свету Архијерејску Литургију.

Саслуживало је више свештеника и свештеномонаха Епархије, а сверадосном чину освећења новоподигутог храма и служењу Свете Литургије присуствовао је, у великом броју, вјерни народ овог краја.

У архипастирској бесједи Преосвећени Епископ је говорио о Небеској тајни којој је посвећен новоосвештани храм у селу Сеоца.

Владика се осврнуо и на историјска догађања која су се збила у јулу 1941. када јенеколико профашистички настројених Црногораца, на велики празник Петровдан, прогласило фашистичку Црну Гору независном по угледу на независну државу Хрватску. Већ сјутрадан устао је, по ријечима Његовог Преосвештенства, народ Црне Горе да се врати Његошевом завјету.

Овом приликом, Епископ је изразио захвалност свима који су се потрудили у овом богоугодном дјелу. Г.-дина Вујицу Митровића одликовао је Орденом Светог великомученика Георгија Првог реда „за љубав према својој светој Цркви, нарочито приликом изградње храма Светог архангела Гаврила на Сеоцу".

Додијељене су и архипастирске грамате онима који су се потрудили око изградње новоподигнуте цркве Светог архангела Гаврила, реплике Његошеве капеле на Ловћену.