Патријарх руски г. Кирило служио литургију у Царској меморијалној цркви Светих апостола Петра и Павла у Петровграду

  • Наслов: Aleksandar Vujovic
  • Албум: izvjestaji
  • Година: 2017
  • Величина: 40:23 минута (11.56 МБ)
  • Формат: MP3 Stereo 22kHz 40Kbps (CBR)

Његова Светост Патријарх московски и цијеле Русије г. Кирило служио је литургију на празник првоврховних апостола Петра и Павла, у сриједу 12. јула 2017. године у Петропавловском сабору (Петропавловска крепост) у Царском меморијалном сабору у Петровграду.

Патријарху Кирилу саслуживао је Митрополит Санкт Петербуршки и ладошки г. Варсануфије и неколико митрополита, архиепископа и епископа РПЦ, уз бројно свештенство и свештеномонаштво и вјерни народ.

У току литургије Патријарх је узнио молитве за упокојење свих приснопамјатних царева руских који почивају у обом храму, од цара Петра I до Александра III.

После причешћа вјерног народа Његово Високопреосвештенство Митрополит Варсануфије је у име вјерника и црквене пуноће Санкт Петербурга Његовој Светости Патријарху Кирилу уручио икону Сабора 12 Апостола и панагију са ликом Светих Апостола Петра и Павла и заблагодарио му на служењу на овај велики празник у Петровграду.

Потом је Патријарх Кирило одржао патријаршијско поучно архипастирско слово у част Светих првоврховних апостола.

Као дар царском меморијалном сабору Светих Апостола Петра и Павла у Петропавловској крепости Свјатјеши Патријарх Кирило је подарио икону Светог Александра Невског која је иконописана у 18. вијеку.

Вјернима су подијељене иконе Светих Апостола Петра и Павла као патријарашки благослов.

После литургије Његова Светост Патријарх Кирило у пратњи Митрополита Варсануфија посјетио је и Светотројичну Александроневску лавру и поклонио се моштима Светог благовјерног кнеза Александра Невског и чудотворној икони Пресвете Богородице "Брзопомоћнице". Патријарха Кирила у Лаври дочекао је игуман ове свете обитељи Његово Преосвештенство епископ кронштански г. Назарије са братством и вјерним народом. Ту је Патријарх одржао и кратку бесједу говорећи о Светом Николају Мирликијском чије мошти стижу у Алекдандроневску Лавру у четвртак 13. јула 2017. године.

У име Митрополије црногорско-приморске по благослову Архиепископа цетињског Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија прослави Петровдана у Петровграду присуствовао је Александар Вујовић, професор Богословије Светог Петра Цетињског и уредник Катихетског програма Радио Светигоре, који се срео са Свјатјејшим Патријархом Кирилом и од њега узео благослов у Лаври Светог Александра Невског.

Александар Вујовић