Одслужен молебан за изградњу храма Светог Василија Острошког у Петровграду у храму Преподобног Серафима Вирицког

  • Наслов: Aleksandar Vujovic
  • Албум: izvjestaji
  • Година: 2017
  • Величина: 25:30 минута (4.38 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

У понедељак 10. јула 2017 године на празник Преподобног Самсона Странопимца у храму Преподобног Серафима Вирицког у насељу Купчино у Петровграду служен је молебан са акатистом Светом Василију Острошком Чудотворцу за изградњу храма посвећеног Светом Василију Острошком у овом граду.

Молебан и акатист са вјерним народом служили су свештеник храма Преподобног Серафима Вирицког Максим Васиљук и јерођакон Владимир Палибрк, сабрат манастира Житомислић и кандидат богословља Петровградске Духовне Академије. За пјевницом је појао свршени богослов и иконописац Алексеј Михаилов.

Овом приликом сабрани вјерни руски и српски народ поздравио је у име свештенства овог храма о. Максим Васиљук, који се помолио Господу да се у Петровграду сагради храм Светог Василија Острошког Чудотворца, истакавши да је жеља бројних вјерника и српског и руског рода који живе у Петровграду да се сагради храм Светом Василију.

После молебана и акатиста вјернике је поздравио и о. Владимир који их је упознао са животом и чудима великог светитеља Цркве Христове, Василија Острошког, као и са вјековним духовним и крвним везама између руског и српског народа, подсјетивши између осталог да је Свети Василије у Русији био 1638. године као архимандрит.

После службе Божије вјерни народ је цјеливао икону Светог Василија Острошког коју је храму Преподобног Серафима Вирицког приложио г. Марко Блечић, родом из Никшића са својом супругом Светланом и ћерком Нином.

Свештеник Максим је помазивао вјерни народ светим уљем а о. Владимир их је кропио са светом водом са острошког источника.

Молитвама Светог Василија Острошког Чудотворца помилуј и спаси Господе српски и руски народ и сачувај их на многаја љета. Амин.