Митрополит Амфилохије на празник Свете мученице Февроније служио Литургију у манастиру Бешка

Tagged:
  • Наслов: Mitropolit Amfilohije
  • Албум: Besjede
  • Година: 2017
  • Величина: 17:46 минута (3.05 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије служио је на празник Свете мученице Февроније, 8. јула са свештенством Свету службу Божију у манастиру Бешка на Скадарском језеру.

У литургијској бесједи након читања Јеванђеља Митрополит црногорско-приморски је казао да се они који су Христови, попут  Господа који је заклан за живот свијета, приносе Њему на дар.

„Тиме они, уствари, испуњавају ону прву заповијест Божју: Љуби Господа Бога свога свим срцем својим, свом душом својом и свом мишљу својом. А и ону другу заповијест: Љуби ближњега свога као себе самога“, казао је Владика.

Он је додао да је мјера те жртве мјера љубави.

„Мјера те Христове жртве је мјера богочовјечанске љубави. И мјера љубави Бога Оца, јер је тако заволио Бог овај свијет да је Сина свога јединороднога дао да сваки који вјерује у Њега не погине него да има живот вјечни. Једино тим и таквим жртвоприношењем цјелосног човјека, цјеломудреног човјека човјек задобија Божанску љубав и вјечни и непролазни живот“, објаснио је он и нагласио да је то уствари смисао људскога живота на земљи.

Након причешћа вјерних, Митрополит Амфилохије је поводом имендана монахиње Февроније благосиљао славски колач, а у спомен упокојене игуманије Пећке  патријаршије Февроније кољиво.

По завршетку богослужења у манастиру Бешка је одржан састанак чланова Одбора за прославу 600 година манастира Ком, која ће бити одржана у августу ове године.