Прослава Рођења Светог Јована Крститеља на Горњем Сант - Петербуршком државном Универзитету

  • Наслов: Rusija-Jovanjdan
  • Албум: izvjestaji
  • Година: 2017
  • Величина: 12:16 минута (2.11 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

Празник Рођења Светог Јована Крститеља и Претече Господњег, свечано је прослављена на Горњем Сант-Петербушком државном универзитету у петак 7. јула 2017. године у универзитетском храму Преподобног Макарија Великог.

Свету литургију у овом храму служио је јеромонах Лука Пронски, уз саслужење јерођакона Владимира Палибрка сабрата манастира Житомислић из епархије захумско-херцеговачке и ђакона Алексеја Заруцког. За пјевницом су појали студенти Петровградске Духовне Академије и професор Богословије Светог Петра Цетињског и уредник Катихетског програма Радија Митрополије црногорско-приморске "Светигора" Александар Вујовић.

Литургија је служена и поводом годишњице овог новообновљеног универзитетског храма. На овом угледном универзитету стидирао је и садашњи предсједник Руске Федерације Владимир Путин, који је и помогао обнову храма Преподобног Макарија Египатског. Свечано освећење храма извршио је на празник Рођења Светог Јована Крститеља 7. јула 2004. године Његова Светост патријарх московски и цијеле Русије г. Алексеј II. Чину освећења обновљеног храма присуствовао је предсједник Владимир Путин.

После причешћа сабраним на литургији обратио се бесједом јеромонах Лука који је говорио о Светом Јовану Крститељу и сјетио се дана обнове и освештавања новообновљеног храма Преподобног Макарија. Он је заблагодарио и гостима из Српске Православне Цркве, из митрополије црногорско-приморске и епархије захумско-херчеговачке на саслуживању и сабрању у прослављању празника Светог Претече Господњег Јована.

Одслужен и и помен блаженог спомена патријарху московском г. Алексеју II.

После литургије госте је угостио Владимир Иванович архитекта новообновљеног храма.

Потом је јеромонах Лука који је и завршио факултет на овом Универзитету госте провео кроз велики комплекс управних зграда упознавши их са историјатом и факултетима и катедрама на Универзитету. Универзитет је почео са радом 1773 године.

Гости су имали прилику да виде и поставке највећег музеја минерала и стијена у Европи, као и машинске, рударске поставке и колекцију из палеонтологије.

Током обиласка музеја срели су се са лаутератом Нобелове награде за физику руским научником академиком Жоресом Алферовим.

Професор Цетињске богословије Александар Вујовић заблагодарио је домаћинима на указаном гостопримству поводом сусрета на овом знаменитом научном мјесту Русије и цијелог свијета и то на дан годишњице обновљења и освећења храма.

После обиласка Универзитета јеромонах Лука је са гостима обишао и оближње подворје на Василијевском острву Манастира Оптине Пустиње, гдје су се поклонили дијелу моштију Преподобног Макарија Оптинског.

Александар Вујовић