Митрополит Амфилохије у Острогу служио заупокојену Литургију и опијело Недјељку Тинтору

Tagged:
  • Наслов: Mitropolit Amfilohije
  • Албум: Besjede
  • Година: 2017
  • Величина: 10:58 минута (1.89 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски и игуман острошки Г. Амфилохије служио је, у суботу 1.јула 2017. љета Господњег, заупокојену Литургију и опијело изненада преминулом Недјељку Тинтору дугогодишњем послушнику острошке обитељи.

У богослужењу поред одра упокoјеног слуге Божијег Недјељка саслуживала су му острошка братија и бројно свештенство и монаштво Митрополије црногорско-приморске, уз молитвено учешће породице Тинтор, монаштва и вјерног народа.

Недјељко Тинтор преминуо је од посљедица пада са литице у близини Доњег острошког манастира у ноћи између четвртка и петка, а дуго година са супругом живи у манастиру Острогу и служи острошкој светињи.

Након причешћивања вјерних, Митрополит Амфилохије са свештенством одслужио је опијело над Недјељковим одром, а по прочитаном зачалу из Јеванђеља сабранима се обратио бесједом. Он је подсјетио на ријечи Господње ”Не чудите се томе јер долази час у који ће сви који су у гробовима чути глас Сина Божијег и изићи ће они који су чинили добро у васкрсење живота, а они који су чинили зло у васкрсење суда”, које се увијек читају када испраћамо некога од браће и сестара из овога пролазног и ништавног живота у онај вјечни непролазни.

– Пјевамо сваки пут када испраћамо браћу нашу, а данас испраћамо брата Недјељка, и ону велику истину, сујета је све и сва, а живот је сјенка и сан, узалуд се труди сваки земнородни. То се нарочито види када се неко упокоји и када сагледамо и његов и свој живот у свјетлости тога посљедњег тренутка нашег боравка на земљи, а нарочито се то види када неко изненада, неочекивано за нас људе, када нас напусти и остави као што је то случај са нашим братом Недјељком. Јуче је зборио са нама и био ту међу нама и трудио се заједно са нама, а ево данас га ми испраћамо изненада, молећи се увијек да нас Господ сачува од изненадне смрти. И то је по неком Божијем знамењу и допуштењу, да се и то догоди, јер је неопходно да човјек припрема себе, као што се припрема за сваки безначајни догађај овдје на земљи, а посебно да се припрема за овај судбински и пресудни догађај у људском животу – казао је Митрополит Амфилохије.

Говорећи о животу брата Недјељка, Митрополит Амфилохије је подсјетио да је био један од изгнаника и прогнаника из Далмације, међу хиљадама оних који су протјерани са својих вјековних огњишта.