Митрополит Амфилохије: Није случајно што Видовдан славимо у постојбини Светог цара Лазара

Tagged:
  • Наслов: Mitropolit Amfilohije
  • Албум: Besjede
  • Година: 2017
  • Величина: 21:00 минута (9.62 МБ)
  • Формат: MP3 Stereo 22kHz 64Kbps (CBR)

Светом архијерејском литургијом и парастосом страдалим до Косова, на Косову, по Косову и до данашњих дана у манастиру Подластва у Грбљу обиљежен је Видовдан у присуству великог броја вјерника из читаве Боке. Свету архијерејску литругију у манастиру и помен на спомен костурници страдалим Грбљанима, Паштровићима, Маинама, Поборима, Кртољанима и Бокељима у Другом свјетском рату служио је митрополит црногорско приморски Амфилохије.

На вијенцу који је у име СО Будва положио предсједник будванског парламента Ђорђе Вујовић истакнуто је „Вјечан спомен нашим јунацима од Косова до данашњег дана", а на вијенцу које у име которске Скупштине положила предсједница Драгица Перовић „Са пијететом жртвама безбожничког терора, убијеним без суда и осуде". Након парастоса сахрањени су и остаци монаха који су пронађени у манастирској порти приликом недавних санационих радова. Сабору у Грбљу присуствовао је и Владимир Божовић изасланик Владе Србије за регионалну сарадњу и вјере.

У својој бесједи митрополит црногорско приморски Амфилохије је истакао да није случајно да се Видовдански сабор приређује у Грбљу у коме је присутан култ Светог пророка Амоса, Светог ранохришћанског мученика Вита, постојбини Светог Цара Лазара.