Мошти Светог Нектарија Егинског Чудотворца испраћене из Никшића

Tagged:

На празник Светог пророка Јелисеја, у уторак 27. јуна 2017, служена је света Литургија у Саборној цркви Светог Василија Острошког у Никшићу пред моштима Светог Нектарија Егинског. Честица светих моштију великог чудотворца и исцјелитеља Нектарија Егинског, након дводневног поклоњења и цјеливања великог броја вјерног народа, испраћена је из Никшића звонима Саборне цркве и молитвеним пјесмама.

Литургију крај моштију Светог Нектарија, кога је Бог, милошћу Божјом, пројавио роду људском и подарио му силу Божју да роду двадесет првог вијека, обремењеном многобројним недаћама, искушењима, болестима, буде на исцјелење, служили су: протојереј-ставрофор Драган Крушић, протојереји Василије Брборић и Миодраг Тодоровић, јереј Мирко Вукотић и ђакон Константин Дојић.

Благочестивом народу, који је приступао непрекидно моштима Светог егинског Чудотворца да би им се поклонили, цјеливали их и тако облагодаћени отишли својим домовима, ријечима бесједе обратио се свештеник Миодраг Тодоровић. Он је говорио о светости као највећој и правој мјери људског достојанства.

Бројни вјерници, који се током Петропавловског поста, припремају постом и молитвом, приступили су Светом Причешћу. Узнесене су бројне молитве за исцјељење болесних, а на крају богослужења вјерни народ је цјеливао икону и дјелић моштију Светог Нектарија, са надом на исцјељење и заступништво великог Божјег угодника из братског нам грчког народа.

Пред испраћај чесних моштију Светог Нектарија из никшићког Саборног храма, свечаним словом обратио се протојереј Слободан Јокић, архијерејски намјесник никшићки, који је казао да долазак моштију Светог Нектарија представља велику радост и благослов за цијелу Цркву и град Никшић. Он је заблагорадио Господу на неизмјерној милости што су мошти Његовог Светог угодника духовно укријепиле житеље Никшића и изразио захвалност свештенику Момчилу Кривокапићу и честитом хришћанину Игору на братској љубави са којом су омогућили да мошти Светог Нектарија посјете Саборни храм и мјесто гдје се гради црква, посвећена овом дивном Светитељу и Чудотоворцу нашег времена.

Дјелић моштију Светог Нектарија Егинског, након дводневног поклоњења великог броја вјерног народа, испраћен је из Никшића звонима Саборне цркве и молитвеним пјесмама, а затим су однешене на мјесто градње цркве и Спортско-омладинског центра како би освештале цјелокупан овај  простор.