Митрополит Амфилохије освештао обновљену цркву Вазнесења Господњег на Ублима – Кучи

Tagged:
  • Наслов: Mitropolit Amfilohije
  • Албум: Besjede
  • Година: 2017
  • Величина: 64:42 минута (11.11 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије освештао је данас, на празник преподобног Петра Коришког обновљену саборну цркву Вазнесења Господњег на Ублима у Кучима и у њој са свештенством служио Свету архијерејску литургију.

Одговарали су чланови подгоричког Црквеног хора „Свети Козма Етолски“.

У току Литургије Митрополит Амфилохије је досадашњег пароха кучко-братоножићког, однедавно паштровићко-тудоровићког, презвитера Драгослава Ракића произвео у протопрезвитера.

Митрополит Афилохије је рекао да се отац Драгослав за вријеме од пет година, колико је био парох кучко-братоножићки, потрудио и са страхом Божјим и са љубављу према светињи и народу Божјем.

„Нарочито пазећи вјеронауку, која је најважнија наша одговорност за дјецу, а онда у исто вријеме служећи службе Божије. А то није једноставно. У ова два племена некад је било и по десет и више свештеника, а сада имамо само једнога. А ево, између осталих храмова и овај храм је у ово твоје вријеме, заједно са народом Божјим овдашњим, обновљен, да бисмо се ми у њему обнављали. Засијао је својом изворном љепотом. Ти си по службеној дужности сад призван да пређеш у Паштровиће и да тамо наставиш своје свештеничко служење, али завршавајући своју службу, не завршаваш и молитву за овај народ који  ти је Бог повјерио. Господ те због свега, ево, преко нас награђује и овим чином протопрезвитера“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Отац Драгослав је казао да овај чин схвата и прихвата у име свих присутних у храму.

„Благодарим нашем Владици на указаном повјерењу и на постављењу на нову парохију у којој ћу да служим. Такође молим Господа и благодарим, и надам се да ће ми дати снаге и воље да, како то каже наш Владика, с истим жаром и пламеном небеским, огњеним дјелам и у будућности, и да ће управити моје стопе и дјела у новој парохији“, казао је отац Драгослав Ракић.

Након причешћа вјерних Митрополит Амфилохије се архипастирском бесједом обратио многобројном вјерном народу рекавши да Христос није само обични човјек рођен од Дјеве него и Бог рођен од Оца прије свих вјекова.

„У Њему је сједињена неизрецива тајна Божја, која нам се јавља и дарује преко Њега. И ко види Њега, види Оца. И у исто вријеме, ко види Њега, тај види правог и истинскога човјека. Зато је наш мудри Свети Владика Николај рекао да се обје заповијести о љубави према Богу и ближњима испуњавају на Христу Господу“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Он је објаснио да ко љуби Христа, тај љуби истинитога Бога.

„А ко љуби Њега, тај љуби и истинског и правог ближњега свога. Љуби истинског и правог човјека, не било каквог човјека. И не на било какав начин, него на прави начин, на Божји начин љуби свакога човјека. И та љубав је она истинска и права, вјечна и непролазна љубав, љубав коју нам дарује сам Бог“, објаснио је Владика Амфилохије.

Владика Амфилохије је казао да је том љубављу Бог заволио и воли овај свијет.

„И кад је дошла пуноћа времена, онда је Бог послао Сина свога јединороднога да се кроз Њега спасе овај свијет, да добије своју пуноћу и свој, не само пролазни, него вјечни и непролазни живот. И то је оно што су посвједочили сви свети Божји људи: свети пророци, свети апостоли, сви свети“, казао је Митрополит Амфилохије.

Најзаслужнијима за обнову ове светиње господин Митрополит је потом уручио архијерејске похвалнице, а Црквени одбор за ову прилику специјално урађене споменице обнове храма.

Митрополиту Амфилохију је поклоњен портрет кучког војводе Марка Миљанова, а одлазећем пароху оцу Драгославу умјетничка слика храма на Ублима.

Оцу Драгославу су пожељели да га у даљем раду на њиви Господњој прати „кучка срећа“, а новом пароху јереју Милошу Лучићу добродошлицу.

Затим је Митрополита Амфилохија, свештенство и вјерни народ у име Црквеног одбора поздравио и о историјату ове светиње говорио Рајо Прелевић.

Подмладак АНИП-а „Ђурђевданско коло“ из Подгорице је на платоу испред храма извео сплет народних кола, а онда је у мјесном Задружном дому приређена богата трпеза хришћанске љубави са културно-умјетничким програмом у којем су учествовали Хор „Свети Козма Етолски“, етно појци и народни гуслари.

Ова црква подигнута је прије 120 година, 1897. године, у вријеме Митрополита Митрофана Бана.

Рајо Војиновић