Митрополит Амфилохије на празник Светог Јоаникија Бокешког служио Литургију у цркви Светог Петра Цетињског на Прчању

Tagged:
  • Наслов: Mitropolit Amfilohije
  • Албум: Besjede
  • Година: 2017
  • Величина: 35:43 минута (10.22 МБ)
  • Формат: MP3 Stereo 22kHz 40Kbps (CBR)

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Јоаникије служио је данас, на празник Светог свештеномученика Јоаникија Бокешког, Митрополита црногорско-приморског, са свештенством Свету службу Божију у цркви Светог Петра Цетињског на Прчању код Котора.

У току Литургије, Владика је у чин ђакона рукоположио Зорана Миљанића, теолога из Херцег Новог.

У литургијској проповиједи Митрополит Амфилохије је рекао да је сила Христова сабрала и данас вјерне у храм Светога Петра Цетињскога на Прчању.

„Овај распети храм је причастен Христове Голготе кроз онај храм који је срушен на Ловћену, који је такође био посвећен Светом Петру Цетињском, у коме су биле мошти Светог Петра Другог Ловћенског Тајновидца. Црква на Ловћену је сараспета Голготском Страдалнику", рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Он је рекао да је само оно што је причасно Христовој Голготи истинско и право биће и створење на земљи.

„Отуда и ова црква, која је слетјела када је горе обурдана и распета, и када су распети и Свети Петар Први и Петар Други. Тада је ова мученичка црква слетјела овјде", рекао је Владика и додао да је од тада до данас подигнуто четрнаест таквих цркава и да се нада да ће ускоро ускоро бити обновљена и на Ловћену.

Он је подсјетио да је ловћенски храм скрнављен и током Другог свјетског рата и да је Свети Јоаникије тада тражио од италијанских окупационих власти да га обнове, што су ове дјелимично и урадиле.

„Да би онда безбожници 1952. године започели, а 1972. завршили поновно распеће и Светога Петра Првога и Светога Петра Другога, и Ловћена и те светиње Божије", рекао је он.

Он је казао да ловћенска црква васкрсава, као што васкрсава и спомен Светог Јоаникија.

„Васкрсава његов спомен заједно са споменом његових преко седамдесет свештеномученика, свештеника који су заједно са њим кренули да се пењу на своју Голготу. Он је на крају убијен у Аранђеловцу, ни данас му не знамо гроба ни мрамора, а већина његових свештеника побијена је од Зиданога моста до Цеља и до Караванки", подсјетио је Владика Амфилохије.

Након причешћа вјерних благосиљан је у славу Божију и у част Светог свештеномученика Јоаникија славски колач.

На крају је Владика Амфилохије уручио орден Светог Саве Владимиру Липовцу, синовцу Светог Јоаникија, дугогодишњем потпредсједнику Епархијског савјета Митрополије црногорско-приморске и доживотном почасном предсједнику ЦО Котор, којим га је на Митрополитов предлог одликовао Свети архијерејски синод СПЦ.

Митрополит Амфилохије је, уручујући господину Липовцу највише одликовање Српске православне цркве, рекао да он није само по крви и тијелу сродан Светом Јоаникију, већ да је од њега примио и пелцер моралне и духовне храбрости.

„Примио је од њега дубоку вјеру у Христа Господа, и вјерност у оним временима кад није баш било лако бити директор тамо некога предузећа и ићи за Божић и Васкрс, и за остале празнике у цркву. Нико Владимира Липовца у предузећу није смио ни да упита гдје он то иде", казао је Митрополит Амфилохије.

Захваљујући на части, господин Липовац је казао да ће одликовање носити са поносом.

„Ово одликовање не припада само мени. Оно припада свима који су заједно са мном свих ових година радили, сарађивали на послу обнове и унапређења црквеног живота", рекао је, између осталог, господин Липовац.

Данашњем литургијском сабрању у част Светог Јоаникија Бокешког у Прчању присуствовао је и протојереј-ставрофор Милојко Топаловић из Митрополије дабробосанске, коме је Свети Јоаникије у одступници према Словенији у зиму 1944/45. године, како малом дјетету дао благослов да упише Богословију.