Торжествено прослављена храмовна слава и новоканонизовани Пивски мученици

Tagged:

На празник Трећег обретења главе Светог Јована Крститеља, у сриједу 7. јуна 2017, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је Свету Архијерејску Литургију у спомен-храму у Долима у Пиви.

Саслуживало је бројно свештенство и свештеномонаштво Епархија будимљанско-никшићке и захумско-хервеговачке, уз молитвено учешће бројног вјерног народа.

Током Литургије извршен је чин проглашења Светих Пивских новомученика, које је Свети Архијерејски Сабор СПЦ на овогодишњем прољећном засједању уврстио у диптих Светих. Канонизоване су жртве злочина у Пиви, у чијим селима је од 6. до 12. јуна 1943. нацистичкa Принц Еуген дивизија у чијем саставу је био велики број фолксдојчера и босанско-херцеговачких усташа, побила 1290 недужних душа, међу којима 549 дјеце и омладине до 20 година. Само у Долима је на данашњи дан - 7. јуна, страдало 522 нејачи, од којих 109 дјеце млађе од 15 година. Дола су, као највеће стратиште у овом крају, постала мјесто саборног спомена свих Пивских новомученика, а дан њиховог спомена биће и даље 7. јун.

Сабраним потомцима и родбини Светих новомученика пивских и поштоваоцима ове невине жртве, у чији спомен је подигнута спомен-црква Трећег обретења главе Светог Јована Крститеља у Долима, ријечима архипастирске бесједе обратио се Преосвећени Епископ Јоаникије.

Храмовна слава прослављена је празничном литијом, а онда је благосиљан славски колач и жито. Домаћин овогодишње славе, у име црквеног одбора манастира Пиве, био је Мирко Кецојевић, а обавезу за наредну годину преузео је свештеник Милош Цицмил.

Потом је одржан пригодан културно-умјетнички програм, који традиционално организују Центар за културу Плужине и манастир Пива.

Бесједу је одржао протојереј Миодраг Тодоровић, парох никшићки.

Молитвеном сабрању су присуствовали и представници мјеста Велика под Чакором, гдје је од злочиначке руке 28. јула 1944. године, на сличан начин, невино убијено око 600 житеља, углавном нејачи, стараца, жена и дјеце. У име присутних Величана, са којима су Пивљани браћа по страдању, обратио се Милош Пауновић.

Потресним словом сабранима се обратио и књижевник Коста Радовић.