Прослављен Тројичиндан и Свети Јован Владимир у Враки код Скадра

У недељу 4. јуна 2017. године свечано је прослављен празник Силаска Светог Духа на Апостоле и празник Светог Јована Владимира у цркви Пресвете Тројице у Враки код Скадра. Поводом храмовне славе и славе Друштва Светог Јована Владимира из Скадра по благослову Архиепсикопа тиранског и све Албаније г. Јанулатоса и Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија, свету литургију ове године служили су протојереј-ставрофор Радомир Никчевић, архијерејски намјесник херцегновски и директор ИИУ Светигора и протојереј Василије Брборић, парох никшићки и жупски. На служби су појали матуранти Цетињске богословије предвођени професорима Аполоном Мишченком и Александром Вујовићем.

По освештавању и резању славског колача сабраном народу бесједио је се свештеник Василије Брборић, честитајући свима славу цркве и славу удружења. Овом приликом у храму су се обратили и протојереј-ставрофор Радомир Никчевић, свештеник Никола Петани, парох у Скадру Албанске православне цркве, предсједник Друштва Светог Јована Владимира из Скадра г. Симо Ајковић, предсједник друштва Морача-Розафа из Скадра г. Павле Брајовић - Јакоја.

Литургији су присуствовали вјерни из Скадра, Враке, Црне Горе,Србије и далеке Аустралије, међу којима и амбасадор Републике Србије у Тирани г. Мирољуб Зарић са сарадницима.

После литургијског сабрања испред цркве приређено је послужење са све присутне а након тога и трпеза љубави на којој су присутне поздравили и приложник славе г. Никола Рођеновић из Подгорице, бивши министар вјера и културе у Влади Републике Црне Горе г. Будимир Дубак, гост из Аустралије г. Влајко Ђуричанин, свештеник Никола Петани, професор српског језика у Скадру Светозар Ћираковић, србин мухамеданске вјере г. Гано Мучић. У име домаћина славе на ручку су се још једном обратили г. Павле Брајовић и г. Симо Ајковић који су заблагодарили делегецији Митрополије црногорско приморске на доласку и службу Божију у Враки, посебно се захваливши Митрополиту Амфилохију на несебичној помоћи и бризи за наш народ у Скадру. Посебно су истакли на значај малог јубилеја за Друштво Светог Јована Владимира, које ове године прославља 25. година постојања, од када је по благослову Митрополита Амфилохија почело са радом на прољеће 1992. године.

Овом приликом о. Радомир Никчевић је уручио поклоне за наша удружења у Скадру од професорице историје умјетности проф. др Анике Сковран, која је приложила вриједну монографију за покој уснуле ћерке Маје, и икону Пресвете Богородице Јерусалимске дар г. Слободана Перовића из Београда, сина покојног свештеника Милоша Перовића. О љепоти и уређењу храма Пресвете Тројице за ову славу потрудио се теолог Иван Поповић из Скадра.

Александар Вујовић.