У цркви Светог Николе у Старом Бару прослављен празник Преноса моштију Светог Николаја Мирликијског

Tagged:
  • Наслов: Otac Slobodan Zekovic
  • Година: 2017
  • Величина: 6:02 минута (885.81 КБ)
  • Формат: MP3 Mono 11kHz 20Kbps (VBR)

У понедељак 22. маја 2017. у цркви Светог Николе у Старом Бару свечано је прослављен празник Преноса моштију Светог оца Николе. Свету Литургију служио је протопрезвитер Слободан Зековић, архијерејски протопрезвитер барски, уз саслужење протопрезвитера-ставрофора Радомана Мијајловића, презвитера Младена Томовића, презвитера Александра Орландића и великог броја вјерних, а за пјевницом су била дјеца полазници вјеронауке. Након литије која је опходила храм и благосиљања славских колача, о. Слободан је поздравио сабране, честитао славу презвитеру Николи Радовићу, старјешини цркве Светог Николе, братству и вјернима овога храма, као и свима који су се сабрали да прославе име Божије и његовог угодника Светог Николаја Мирликијског Чудотворца.

Овим празником прославља се пренос моштију Светитеља из малоазијског града Мира Ликијског у италијански град Бари у XI вијеку. Тропар празника опјева радост града Барија због овог догађаја, али, по ријечима о. Слободана, „ништа мања радост није ни овдје код нас, у граду Бару који се налази преко пута Барија и у коме се Свети Никола прославља са истом љубављу као и тамо, а свједочанство те љубави је и овај свети храм“. Иако за собом није оставио писаних дјела, нити су познати детаљи његовог живота, Свети Никола је, по ријечима о. Слободана, широм хришћанског свијета један од највољенијих и најпоштованијих светитеља, зато што је, од младости посветивши себе Господу, „као ријетко ко други испунио двије највеће заповијести Божије о љубави према Богу и љубави према ближњима“.

Након Литургије уприличена је трпеза љубави, а славље су увеличали КУД „Свети Јован Владимир“ и пјевачка група „Дарови Светог Јована Владимира“, као и народни гуслари Мићо Косовић, Горчин Словић и шестогодишњи Алекса Ђурановић. Госте је уз струне гусала поздравио и о. Никола Радовић.