Први делови мозаика за храм Светог Саве стигли из Русије

Tagged:
  • Наслов: Mitropolit Amfilohije
  • Албум: Besjede
  • Година: 2017
  • Величина: 9:41 минута (1.67 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

Светосавска звона са Врачара, појање свештенства, хора и сабраног верног народа, поздравили су и молитвено дочекали, 3. маја 2017. године на празник светог Владике Николаја жичког и охридског, прве делове великог мозаика којим ће Спомен-храм Светог Саве на Врачару бити коначно живописан.

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Господин др Амфилохије је, предводећи ово молитвено сабрање, уз саслужење старешине Подворја Московске Патријаршије у Београду протојереја-ставрофора Виталија Тарасјева, протојереја-ставрофора др Сава Јовића, главног секретара Светог Архијерејског Синода, и братства Светосавског храма на Врачару, служио молебан за благословен почетак радова на постављању мозаика.

Овом молитвеном чину су, поред других угледних личности, присуствовали и министар спољних послова Републике Србије господин Ивицa Дачић, Надежда Кушченкова, директор Руског дома у Београду, протојереј-ставрофор Стојадин Павловић, директор Патријаршијске управне канцеларије, ђакон Мирослав Николић, главни архитекта Спомен-храма Светог Саве, и академик Николај Мухин као аутор и уметнички руководилац израде и постављања овог дела мозаикâ.

У својој беседи, после одслуженог молепствија, митрополит Амфилохије је, у име Његове Светости Патријарха српског господина Иринеја, бираним речима заблагодарио братском руском народу и Руској Православној Цркви на доказаној љубави према српском народу и његовој Светосавској Цркви. Исказавши посебну благодарност Његовој Светости Патријарху московском и све Русије господину Кирилу и председнику Руске Федерације господину Владимиру Путину на свему што је до сада остварено и приложено из братске Русије, митрополит Амфилохије је још једном нагласио њихову улогу у досадашњој несебичној бризи и великој и брзој помоћи на окончању украшавања Храма Светог Саве.

Министар спољних послова г. Ивица Дачић је захвалио Влади Руске Федерације и председнику Владимиру Путину, који је потписао декрет за спровођење овог несвакидашњег пројекта, и истакао да је испорука првих делова мозаикâ за Храм Светог Саве још једна видљива потврда вековног братства и заједништва руског и српског народа. Напомињући да су се Влада Републике Србије, као и новоизабрани председник Републике Србије господин Александар Вучић,   обавезали да ће држава Србија финанасирати све преостале радове на завршетку Храма Светог Саве, министар Дачић је поручио да ће унутрашњост Храма, која ће ускоро заблистати у славу Господа и Светог Саве, бити на понос свих житеља престонице и целе Србије.

Своју радост због почетка радова на постављању мозаичног живописа у унутрашњости Храма изразио је и академик Николај Мухин, рекавши да се сви који су ангажовани на овом величанственом подухвату заиста надају да ће се, по окончању живописа, Храм Светог Саве сврстати у ред најлепших православних храмова на свету.

Десет тона мозаика композиције Вазнесења Христовог, упакованог у 62 палете, прошло је, после седам дана путовања и пређених више од две хиљаде километара, од московског атељеа Николаја Мухина, кроз Русију, Белорусију, Пољску, Словачку и Мађарску, до Београда и Врачарског платоа.

Мозаик „Вазнесење Христово", површине 1.230 квадратних метара, има пречник од тридесет метара, а тежак је четрдесет тона.

Овај велики грађевински и уметнички подухват, вредан четири милиона евра, биће, уз Божју помоћ, завршен до краја године.

Извор: СПЦ.