Митрополит Амфилохије на Слави Епархије франкфуртске и све Њемачке у Минхену и Дахау

Поводом епархијске славе, Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије и Митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије, заједно са домаћином Епископом франкфуртским и све Немачке г. Сергијем, началствовали су евхаристијским сабрањем у храму Светог Јована Владимира у Минхену

Љубоморно чувана традиција нашег народа која се огледа кроз слављење славе одувек је представљала тежњу ка спајању небеског са земаљским, ка исчекивању небеске заједнице Царства Божјег кроз земаљску заједницу окупљену око Службе Божје и ломљења славског колача. Та традиција очувала је наш народ у најтежим тренутцима наше историје ма у ком делу света писана.

Такву заједицу пројавили смо 29. и 30. априла 2017. године окупљени у Минхену и логору Дахау, на слави Епархије франкфуртске и све Немачке, славећи Светог Николаја Жичког и Охридског који је кроз своје страдање у злогласном логору освећивао и данас освећује ове просторе и на њему окупљене народе који у себи носе Васкрслог Христа. Носећи његово наслеђе, поуке љубави и спасења у својим срцима Високопреосвећена господа Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије и Митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије, заједно са домаћином прославе Његовим Преосвештенством Епископом франкфуртским и све Немачке г. Сергијем, началствовали су евхаристијским сабрањем у храму Светог Јована Владимира у Минхену.

Саслуживали су протопрезвитери-ставрофори Неђо Јањић, Мићо Матић, Бранислав Чортановачки и Миодраг Тошић (Епархија зворничко-тузланска), протопрезвитер Николај Артемов (Руска Загранична Црква), протопрезвитер Николај Завелич (Московска Патријаршија), протопрезвитер Симеон Продановић (Епархија аустријско-швајцарска), протопрезвитер Славиша Спасојевић, ђакон др Драган Радић (Митрополија загребачко-љубљанска) и ђакон Милутин Марић.

Радост празника делио је велики број присутног народа и свештенства Епархије франкфуртске и све Немачке пре свега кроз учешће у Евхаристији и причешћу, а потом и кроз ломљење славскога хлеба са архијерејима.

Поуке љубави и захвалност присутним архијерејима најпре је упутио епископ Сергије, који је говорио о Светом Николају и јасноћи његовог виђења живог Бога у логору Дахау, Бога који је Бог наших праотаца, апостола, мученика и предака. – Оно што је за друге била тамница, за Светог владику Николаја био је Сион, био је Јерусалим, било је место пројаве Господа и Његове славе, сведочанство Његовога Васкрсења, истако је Владика.

Присутнима се обратио и митрополит Амфилохије који је подсетио на сведочење вере у логору владике Николаја и патријарха Гаврила Дожића: – Када су једном упитали Светог Николаја који му је најдражи тренутак био у животу, он је одговорио да би читав свој живот мењао за неколико трентака у Дахау, јер му је ту Господ отварао Небеса и показивао неизрециве тајне.

Духовна академија после свете Литургије оставила је посебан утисак на све присутне како због наступа малишана, тако и због уметничког перформанса Јелене и Иване Жигон, које су кроз рецитације, песму и презентације пробудиле најдубља осећања у срцима свих присутних.

На академији се присутнима обратио и митрополит Порфирије који је захвалио свима на видљивим делима љубави израженим кроз помоћ нашем народу у Хрватској, и напоменуо: -Важно је истицати да смо православни хришћани, нарочито нашој деци како би знали свој идентитет. Основни идентитет јесте духовни идентитет. Уколико не будемо учили нашу децу духовном идентиту у тренутку кад они осете потребу за духовношћу биће у великој опасности да буду преварени од разних лажних учитеља.

Свечаности су присуствовали представник Министарства правде – Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама Републике Србије г. Марко Николић, као и сестре из манастира Ждребаоника.

Сутрадан, у Недељу Мироносица, у руском храму Васкрсења Христовог у Дахау евхаристијско сабрање предводио је митрополит Амфилохије. Након 73 године поново је дошао да посети злогласни логор Дахау некадашњи заточеник истог, али као победник са Христом Васкрслим, Свети Николај Жички и Охридски у дјелу својих светих моштију.

Догодине, слава Епархије франкфуртске и све Немачке биће прослављена у Берлину.

Презвитер Бојан Симић

Извор: СПЦ/Епархија франкфуртска и све Њемачке