Митрополит Амфилохије на Цвијети служио Литургију у манастиру Златица

Tagged:
  • Наслов: Mitropolit Amfilohije
  • Албум: Besjede
  • Година: 2017
  • Величина: 24:41 минута (4.24 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

Светом архијерејском литургијом, славском Литијом, благосиљањем славског колача, празничним дјечјим програмом и славском трпезом хришћанске љубави у манастиру Златица у Подгорици данас је прослављен празник уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим – Цвијети, храмовска слава ове древне ранохришћанске светиње која се у наше вријеме обнавља.

Светом службом началствовао је Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије, а саслуживало му је подгоричко свештенство, уз молитвено учешће многобројних вјерника.

Посебни гости овогодишње светковине на Златици била су дјеца са Косова и Метохије, њих око 270.

У литургијској бесједи након читања Јеванђеља Митрополит Амфилохије је рекао да су се дјеца са палмовим гранчицама у рукама прије 2000 година радовала када је Господ ушао на магарету у Јерусалим и пјевала пјесму: Осана на висини, благословен који долази у име Господње.

„Та пјесма се, ево, поје кроз вјекове и појаће се до краја свијета и вијека. Појемо је, ево, и ми овдје, на темељима ове древнохришћанске светиње, посвећене управо овом чудесном и дивном празнику Христовога уласка у Јерусалим“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Он је додао да није случајно што се ова древна светиња налази на уласку у престони град Црне Горе.

Након причешћа, темеље ранохришћанске светиње на Златици опходила је славска Литија у којој су дјеца у спомен Христовог уласка у Јерусалим носила палмове гранчице и цвијеће.

Потом је Митрополит Амфилохије са свештенством благосиљао славски колач.

Владика је Вукомира Јовановића, директора Медицинске школе из Косовске Митровице, који је и ове године на Златицу довео дјецу са Косова и Метохије, одликовао Златним ликом Светог Петра Другог Ловћенског Тајновидца.

По завршетку богослужења, дјеца полазници подгоричких школа вјеронауке извела су празнични програм.

Саборовање на Златици завршено је славском трпезом хришћанске љубави.