Митрополит Амфилохије благословио Светосавску академију у Херцег Новом

Светосавском академијом, одржаном у Дворани „Парк“ завршени су у Новом програми пригодне али свечане прославе празника Светог Саве. Академију је, у препуној сали Дворане Парк, благословио Митрополит црногорско-приморски Амфилохије.Митрополит Амфилохије је истакао да ову академију „благосиља онај коме је она и посвећена“ а потом је говорио о статусу ћирилице која се „све више уништава и укида“ премда је баш на том писму „написано све оно што смо написали кроз вјекове, не само од времена Светог Саве него и времена Светог Јована Владимира.“

Светосавска Академија била је ове године посвећена обиљежавању 330 година од ослобођења Херцег Новог од отоманске окупације и 220 година од ратова са Французима у Боки и Херцеговини, о чему је говорио наш суграђанин, публициста Небојша Рашо.

У програму Светосавске академије учествовала су дјеца са вјеронауке из парохија Стари град-Топла, Кумбор и Сушћепан, са којима раде наставнице Ана Шћепановић и Миланка Тешовић. За умјетнички дио програма сценарио и режију потписао је др Слободан Јањић. Појао је црквени хор Свети Сава из Старог града који је за крај академије по традицији и надахнуто отпјевао химну светитељу и просветитељу Светом Сави.