Епископ Григорије на Светосавској академији у Котору: „Свети Сава данас би се осјећао странцем“

“Свети Сава се свим својим бићем борио за ред, здравље, науку, мир и помирење”, казао је епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије у бесједи на Светосавској академији одржаној јуче у цркви Светог Николе у Котору у организацији Српског пјевачког друштва „Јединство“ Котор – 1839.

Поредивши град са виноградом он је наводи да су слични, не само по томе што могу бити у долини или на бријегу, већ и по много чему другом.

“Ако је плод винограда чаша вина у којој се огледају виноградар и виноград, онда би огледало једног града и његових становника били ред и чистоћа, њихово здравље и образовање, али понајвише сјај њиховог ока, свјетлост образа, здравље тијела, радост срца и смирење духа”, казао је епископ Григорије.

Међутим, наставаља он, “ако би данас Свети Сава дошао у Црну Гору своју постојбину, Босну и Херцеговину хумску земљу своју ђедовину и Србију своју отаџбину, видио би да ни послије толико вјекова његова визија није остварена”.

“Али да је и сада као и тада најважније управо оно за што се борио: ред, поредак, право и правда, просвјећивање и лијечење људи. Видио би Свети Сава како га ми на данашњи дан свечано прослављамо, али нисам увјерен да би једног таквог прегаоца наше слављење и похвале наше велике ријечи учиниле срећним. Увјерен сам да би нас питао зашто влада незакоње, зашто нема реда, зашто смо запустили школе и болнице. И оно најважније и најболније за Светог Саву и тада и данас – зашто се свађају браћа. Зашто мрзе један другога, завиде и убијају? Зашто лажу, отимају, пљачкају? Некако сам увјерен браћо и сестре да би се Свети Сава у винограду који је лично засадио, осјетио странцем и дошљаком. А ми, кад би нас он опоменуо и упутио да чинимо оно што је он чинио, не бисмо то прихватили него бисмо гледали да га некако протјерамо напоље”, казао је епископ Григорије. Додавши да је увјерен да говори у духу просвећенога ума Светог Саве, ако каже да „у сваком граду и у сваком винограду, у трептају међусобне доброте и љубави, треба да пролазе зиме и дани светковина и да кад наступа прољеће и љето, чинимо од себе најбоље и највише што можемо за наш град, крај и земљу и један за другога”.

Богатом програму Светосавске академије односно, како је подсјетио секретар Јединства Драган Ђурчић, академичној забави која се у Котору приређује од прије 178 година, у препуном храму Светог Николе присуствовали су и конзули Србије и Хрватске у Црној Гори, Зоран Дојчиновић и Хрвоје Вуковић и директор Туристичке организације Котор Мирза Крцић. Након што је Јединство, уз клавирску пратњу проф. Ане Михаљевић, отпјевало Салгетијеву пјесму “О српска млада невина чеда”, а на крају и Светосавску химну, наступили су бројни рецитатори и солисти: Растко Пенић, Катарина Кривокапић, Јована Шујица, Марија Лалошевић, Никола Вукшић, Ања Ункашевић, Јована Мршуља, Петар Букилица (гитара), проф. Милица Лалошевић, проф. Дејан Кривокапић, Нела Драшковић, Дарија Лазаренко (сопран), Иван Держијев  (хармоника), Исидора Николић, Јована Миљеновић, Нела Драшковић, Анђела Ковач, Јована Мршуља, Бошко Тујковић (хармоника) и проф. Душица Кордић (виолина). Хоровима Јединства дириговали су ђакон мр Михајло Лазаревић и Ивана Кривокапић.

Уз поруку „Да живимо сви у слози, Свети Саво ти помози“, из СПД Јединство  саопштавају да је сјутра 27. јануара на Савиндан у цркви Светог Николе у Котору у 10.00 – СВ.ЛИТУРГИЈА са резањем славског колача, у 11.30  – ДОЧЕК ГРАДСКЕ МУЗИКЕ, у 16.00 ВЕЧЕРЊЕ и ДЈЕЧИЈА АКАДЕМИЈА у цркви Св. Петра Цетињског на Прчању, у 18.00  ВЕЧЕРЊЕ и ДЈЕЧИЈА АКАДЕМИЈА у цркви Светог Николе у Котору и у ризници у 20.00 сати СЛАВА СПД „ЈЕДИНСТВО“.