Епископ Јоаникије служио Свету Архијерејску Литургију у манастиру Косијерево

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је, на празник Обрезања Господњег, Светог Василија Великог и Нову годину, у суботу 14. јануара 2017, заупокојену Архијерејску Литургију у манастиру Косијерево, поводом упокојења Бранке Кнежевић, мајке старјешине Саборног храма у Никшићу свештеника Остоје Кнежевића.

Саслуживало је свештенство и свештеномонаштво Епархије будимљанско-никшићке, уз молитвено учешће сабраног вјерног народа.

Ријечима архипастирске бесједе обратио се Преосвећени Епископ Јоаникије који је говорио о данашњем великом празнику Обрезања Христовог и празнику Светог Василија Великог, када празнујемо и почетак Нове године. Он је казао да на овај свети дан благодаримо Богу за Његова доброчинства која нам је даровао у досадашњем времену и молимо Га да своју милост и своју благодат на овај свијет излива и убудуће.

Владика је казао да сабрање у овој светињи, на велики празник Цркве Божје, има и посебан повод, а то је испраћај новопрестављене слушкиње Божје Бранке Кнежевић из овог, привременог живота. Она је као честита мајка, која је остала вјерна имену Божјем и косијеревској светињи, према Владикиним ријечима, заслужила да се баш у овој цркви од ње опростимо.

Након Заупокојене Литургије Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије одслужио је, уз саслужење свештеника и свештеномонаха, опијело новопрестављеној слушкињи Божијој Бранки Кнежевић, мајци свештеника Остоје Кнежевића, старјешине никшићког Саборног храма.

Око њеног одра окупили су се чланови породице, бројна родбина, пријатељи, кумови и племеници у молитвеном сабрању за покој душе и наследство Царства Небеског.

Послије опијела пригодним словом обратио се јеромонах Арсеније Самарџић, игуман манастира Косијерево. Он је у својој бесједи истакао оне најупечатљивије особине њене личности - честитост, добродушност, постојаност, по којима ће остати у вјечном сјећању свих који су је познавали, а нарочито њених најближих.

Дирљивим ријечима од свог родитеља, у Господу уснуле Бранке Кнежевић,  опростио се син, свештеник Остоја.

Земни остаци Бранке Кнежевић сахрањени су на мјесном гробљу у Петровићима.