Митрополит Амфилохије одслужио Литургију у Острогу на празник Светог новомученика Станка

Tagged:
  • Наслов: Mitropolit Amfilohije
  • Албум: Besjede
  • Година: 2016
  • Величина: 17:00 минута (2.92 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

Светом архијерејском Литургијом, резањем славског колача и славском трпезом хришћанске љубави у острошкој светињи прослављен је празник Светог новомученика Станка, чије се нетрулежне руке чувају у њему посвећеној цркви.

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски и игуман острошки Г. Амфилохије началствовао је Светом службом Божијом у цркви Светог новомученика Станка у недељу 18. децембра 2016. љета Господњег, када наша Света Црква молитвено прославља Светог новомученика Станка Острошког, Светог Саву Освећеног и Светог Нектарија Битољског, али и Дјетињце који се увијек славе у трећу недељу пред Божић.

Уз молитвно учешће бројног монаштва и вјерног народа, саслуживали су му сабраћа острошке обитељи архимандрит Мирон, јеромонаси Сергије и Јеротеј, протојереј Предраг Катанић даниловградски парох и јерођакони Атанасије и Роман.Након читања зачала из Светог Јеванђеља, надахнутом архипастирском бесједом сабранима се обратио Митрополит Амфилохије који је подсјетио да благосиљањем имена Божијег почиње и завршава се Света Литургија, као и људски живот на земљи. Митрополит је напоменуо и да су мошти мученика из Лавре Светог Саве Освећеног уграђене у Часну Трпезу храма Светог новомученика Станка приликом његовог освећења.

Он је такође подсјетио да је ових дана у Америци прослављен празник Светог Мардарија Ускоковића Љешанско-либертвилског и Свеамериканског. Бројно монаштво и вјерници који посте Божићни пост, а који су се молитвом и исповијешћу припремали, примили су Свето Причешће.

Потом је Митрополит Амфилохије са саслужитељима одслужио помен пострадалим браниоцима ћивота Светог Василија чији су земни остаци похрањени у крипти храма Светог Станка.Поводом храмовне славе и имендана монаха Станка, сабрата острошке обитељи, Митрополит Амфилохије је благосиљао и преломио славски колач.

Након Свете Литургије сабрани су цјеливали мошти Светог Станка, а прослава празника настављена је уз славску трпезу хришћанске љубави коју је припремила острошка братија.

Митрополит Амфилохије обишао је и Горњи манастир Острог, гдје се поклонио моштима Светог Василија Острошког.