На празник Светог Андреја Првозванога у манастиру Новој Грачаници код Чикага Митрополит Амфилохије служио Литургију

Tagged:
  • Наслов: Mitropolit Amfilohije
  • Албум: Besjede
  • Година: 2016
  • Величина: 10:35 минута (1.82 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

На празник светог апостола Андреја Првозванога у манастиру Нова Грачаница код Чикага, његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит Црногорско-приморски г. Амфилохије  служио је свету Литургију са свештеномонасима и свештеницима епархије средњезападно америчке, који се налазе већ други дан сабрани на сабору. Били су присутни и господа архијереји Лонгин домаћин у Кирило. За пјевницом су били професори и студенти Академије светог Саве која се сада налази у манастиру Нова Грачаница.

У литургијској бесједи Митрополит Амфилохије је тумачећи јеванђеље указао да је позив „дођи и види" један од кључних момената јеванђелске историје који су слиједили сви Христови ученици међу њима и свети апостол Андреј, брат светог апостола Петра. Свети апостол Андреј је стизао и до гора Кијева проносећи науку о Јагњету Божијем. Свети апостол Андреј је и слава краљевске породице Карађорђевића. Нека би и нама Бог дао молитвама светог Андреја, да идемо за Христом, закључио је Митрополит Амфилохије.

На крају литургије одржан је помен упокојеним члановима краљевске породице Карађорђевић и новопреминулим слугама Божијим. Митрополит је посјетио и гроб принца Андреја Карађорђевића.

Опет нас је Бог благословио прекрасним даном и Нова Грачаница се купала у сунчаним зрацима чија је свјетлост била повећана бјелином првог  овогодишњег снијега.

Касније после доручка настављен је састанак епархијског свештенства са серијом предавања из православне аскетске, психологије и патристичког богословља са тематским дискусијама.

У поподневним часовима састанак свештенства је завршен и оци су се вратили у своје парохије.

Митрополит Амфилохије, епископ Лонгин и епископ Кирило у вечерњим часовима су били гости господина Бранко Тупањац и господина Драгољуба Гиљена гдје су се задржали и пријатном пријатељском разговору.