Слава пакалиса у манастиру Жупа Никшићка

Tagged:

Параклис Светог Амфилохија Иконијског при манастиру Светог апостола Луке у Жупи Никшићкој, прославио је, на празник овог светитеља Божјег, у уторак 6. децембра 2016, молитвено и саборно, своју храмовну славу.

Тим поводом служена је Света Архијерејска Литургија којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије уз саслужење бројног свештенства и свештеномонаштва Митрополије црногорско-приморске и Епархија будимљанско-никшићке, рашко-призренске и захумско-херцеговачке и уз молитвено учешће бројног вјерног народа.

Празничном бесједом обратио се Преосвећени Епископ Јоаникије који је говорио о Светом Амфилохију Иконијском, једном од Отаца Цркве Христове, осврнувши се, претходно, на празник Ваведења Пресвете Богородице као догађај од великог значаја за све оне који су слиједили Пресвету Дјеву Богородицу, посвећујући се на службу Богу и извршавајући заповијести Божје.

Он је указао на подижнички живот Светог Амфилохија који је 40 година живио удаљен од овог свијета, служећи Богу и просвећујући се, непрестано, ријечју Божјом. Захваљујући великом подвигу Светог Амфилохија, све оно што је дошло касније било је природно, а постао је епископ Цркве Божје, учитељ православља, бранитељ вјере православне. Све то, нагласио је Владика, темељило се на његовом подвигу, док је био посвећен само на службу Богу, у тишини и у молитви.

Током светог богослужења у искушеничку расу обучене су послушнице Станка и Николина.

У славу Господа, а у спомен на Светог Амфилохија Иконијског, који је храмовна слава параклиса у Жупском манастиру, освештан је и пререзан славски колач. Честитајући славу сестринству манастира и мати игуманији Ефимији, Владика је пожелио да молитве Светог Амфилохија буду са њима на многа и блага љета.

Сестринство је припремило трпезу љубави на којој су били сабрани бројни вјерници, пријатељи и гости манастира.