Епископ Јоаникије освештао је темеље будућег Саборног храма који ће се градити у Плужинама

Tagged:

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије освештао је у недјељу 30. октобра 2016, у послијеподевним часовима, темеље будућег Саборног храма који ће се градити у Плужинама, а биће посвећен Светом Патријарху Макарију Соколовићу.

Преосвећеном Епископу у чину освештања и полагања камена темељца саслуживали су: јереј Мирослав Михаиловић, надлежни парох и јеромонаси Лазар, игуман манастира Заграђе и Јефтимије, игуман Пивског манастира, а уз молитвено учешће вјерног народа пивског краја.

„Храм ћемо посветити Светом Патријарху Макарију Соколовићу, обновитељу Пећке патријаршије, једном од најзаслужнијих људи нашег народа из времена турског ропства, који су сачували вјеру и свијест о нашој традицији, државности, црквеност нашу сачували и културу унапредили. Тада је Српска Црква и српски народ добила нову снагу да издржи ропство и да се ослободи. То су времена када је почињала градња манастира Пиве и обнова многих других светиња, то су времена велике духовне обнове у вријеме великих патријараха Соколовића за које Пивљани кажу да су родом из Пиве“, казао је у својој бесједи Владика будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, захваљујући предсједнику општине Плужине г.-дину Мијушку Бајагићу, који је и предсједник Одбора за изградњу Саборног храма  у Плужинама, надлежном свештенику и игуманима који су дали велики допринос да се осмисли овај лијепи пројекат будућег Саборног храма и црквеног здања под једним кровом, добротворима и приложницима, који су се већ укључили, да се, у здрављу и напретку, сагради ова светиња на радост овог мјеста и на напредак нашег народа.