Књижевно вече Матије Бећковића у Никшићу

Књижевно вече Матије Бећковића у Никшићу, које је, у петак 28. октобра  2016, организовано у оквиру књижевно-духовне манифестације „Дани Његошеви", била је још једна дивна прилика за пјесничко дружење са великаном српског пјесништва.

Његово Преосвештенство Епископа будимљанско-никшићког Г. Јоаникија, бројне госте пјесничке светковине и публику, која је до последњег мјеста испунила салу Црквено-народног дома у Никшићу, са жељом да чује старе и нове стихове, поуке и опомене великог српског пјесника, поздравила је, у име организатора „Дана Његошевих", пјесникиња Милица Бакрач.

Сабранима се обратио књижевник Милутин Мићовић, предсједник Књижевног друштва „Његош". Његош је кроз свој пјеснички језик, поручио је Мићовић, дао сваком духовном бојовнику из његовог рода  језика, борбену опрему да води борбу непрестану, која неће престати, јер и човјек и народ и свијет и универзум, са најдубљим противностима, утканим у своју тајну, једино и живе ако живе кроз ту борбу.

Узбуђење због новог сусрета са публиком у Никшићу, гдје се пред Никшићким намастиром одвијају најчудесније и најдивније распре, није крио ни сам пјесник.

Пјесничко дружење са публиком, академик Бећковић је почео стиховима „Боже драги, нема већег чуда но што пишу послије Његоша", а потом су на ред дошле пјесме: „Чоек", „Прича о Светом Сави", „Косово поље", „Цетиње", „Мајка", "Амфилохије", „Јоаникије Мићовић", „Господе помилуј", „Слава Теби Боже", „Учини ми љубав"...

Надахнуто и на њему својствен начин, пјесник је представио и своју нову књигу, поему "Праху Оца поезије", која је из штампе изашла уочи овогодишњег Сајма књига у Београду.

Радост вечери употпунио је наступ хора „Светог новомученика Станка" из Никшића.