Храмовна слава цркве Свете Петке у Расову код Бијелог Поља

Tagged:

Литургијским сабрањем и благосиљањем славског колача, црква Свете Петке која се гради у Расову код Бијелог Поља прославила је, на празник Преподобне мати Параскеве, у четвртак 27. октобра 2016, храмовну славу.

Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије уз саслужење свештенства и монаштва Епархије.

Ријечима архипастирске бесједе сабраном вјерном народу обратио се Преосвећени Епископ Јоаникије, који је, говорећи о данашњем празнику, указао на равноангелни живот Преподобне мати Параскеве, која нам свима може бити примјер да се молимо, да посте постимо, да се за своје гријехе кајемо па ће нас због тих врлина, тих подвига и љубави према Богу Бог и наградити.

„Света Петка је свој земаљски живот посветила Господу, угледајући се највише на Светог Јована Крститеља, поживјевши равноангелним животом у овом свијету, у посту и молитви. Одлазила је, чак, у Јорданску пустињу, преко ријеке Јордана, тамо гдје се подвизавао Свети Јован Крститељ. Живјела је далеко од овог свијета, непозната овом свијету за вријеме свог земаљског живота, али позната Богу, па је Бог њу пројавио кроз њено благодатно заступништво, кроз премнога чудеса до дана данашњег", рекао је Владика будимљанско-никшићки, додајући да љепоти данашњег празника доприноси и дивни, величанствени храм који се подиже у Расову, а који ће украсити ово мјесто, Бијело Поље и цијелу, Богом благословену, Лимску долину.

Он је честитао празник сабраним вјерницима, а крсно име и храмовну славу свечарима и домаћину славе Мому Кнежевићу и његовом унуку Василију.

„Хвала градитељима овог светог храма, велики је број оних који су се укључили у градњу овог светог храма. Храм је подигнут, покривен, освештани су крстови, подигнут иконостас, украшен светим иконама и, хвала Богу, све иде лијепо, са слогом и љубављу".

„Нека овај видљиви храм буде само видљиви знак наше свете вјере, љепоте која нас одушевљава, сабира и препорађа", закључио је Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.