Савезни фестивал српских гуслара, почео је у петак 14. октобра, у препуној сали Парохијског дома у Никшићу

Смотра најбољих српских гуслара из Србије, Црне Горе и Републике Српске - 40. Савезни фестивал српских гуслара, почео је синоћ (петак 14. октобра 2016) у  препуној сали Парохијског дома у Никшићу.

Манифестацију, са благословом Његовог Високопреосвештенства Архиепископа цетињског Митрополита црногорско-приморског Г. Амфилохија и Његовог Преосвештенства Епископа будимљанско-никшићког Г. Јоаникија, организују поводом 30-годишњице упокојења Радована Бећировића Требјешког, Институт за српску културу - Никшић и Савез гуслара „Душаново царство" Подгорица.

Учеснике Савезног фестивала српских гуслара, бројне љубитеље и поштоваоце гусала и епске поезије, а нарочито чланове породице покојног Радована Бећировића Требјешког, поздравио је, у име Црквене општине Никшић, протојереј-ставрофор Драган Крушић. Он је подсјетио на ријечи Високопреосвећеног Митрополита црногорско-приморског Амфилохија, који је, испраћајући хаџи Радована Бећировића Требјешког на вјечни починак, казао да је он епски пјесник српског народа из дивне плејаде великих народних пјесника попут Филипа Вишњића, Тешана Подруговића, Старца Милије и других, те додао да послије њега неће бити њему равног.

„Бећировић је био човјек из народа кога су бољеле све ране његовог рода. Има и других пјесника о којима се много више пише и говори, али нема ниједног пјесника у српском народу који је толико пјеван као што је Радован Бећировић Требјешки", казао је, између осталог, свештеник Крушић.

Прије почетка полуфиналне вечери стихове о Радовану Бећировићу говорио је епски пјесник Божо Ђурановић.

Савезни фестивал српских гуслара наставиће се у суботу 15. октобра, Светом Архијерејском заупокојеном Литургијом и парастосом Радовану Бећировићу Требјешком, коју ће служити Високопреосвећени Митрополит Амфилохије и Преосвећени Епископ Јоаникије.

У подне ће бити одржан научни скуп „Стваралачки феномен Радован Бећировић Требјешки", који ће окупити реномиране и признате тумача књижевности са српског говорног подручја, а све са намјером да управо наука освијетли феномен Бећировићеве личности и стваралаштва, које је веома присутно у народу, док га је наука, осим часних изузетака, заобилазила.

О стваралаштву Радована Бећировића Требјешког, овом приликом, говориће стручњаци из области науке о књижевности, народне књижевности и других друштвених и хуманистичких наука: Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, академик Љубомир Зуковић, проф. др Вукашин Баћовић, протојереј-ставрофор Гојко Перовић, проф. др Радмило Маројевић, проф. др Љубомир Милутиновић, проф. др Саво Марковић, доц. др Михаило Шћепановић, мр Момчило Голијанин, Будо Симоновић, Будимир Дубак, Предраг Вукић, др Будимир Алексић.

На финалној вечери, у Парохијском дому у 19 часова, за звање најбољег српског гуслара у овој години, надметаће се 20 такмичара, након чега ће, по одлуци стручног жирија, бити званично проглашење побједника и уручење награда.