Литургија на празник Покрова Пресвете Богородице у Ђурђевим Ступовима

Tagged:

На празник Покрова Пресвете Богородице, у петак 14. октобра 2016. године, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско - никшићки Г. Јоаникије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Ђурђеви Ступови.

Саслуживало је свештенство архијерејског намјесништва беранско-андријевичког и монаштво Манастира уз молитвено учешће вјерника.

Сабраном народу, свештенству и монаштву ријечима архипастирске бесједе обратио се Преосвећени владика Јоаникије, честитајући празник Покрова Пресвете Богородице, који је слава Пећке патријаршије и других наших светиња.

Он је нагласио да овај велики празник треба да поштујемо и да се лијепо духовно припремимо за свету службу Божју како бисмо били што пријемчивији за Божју благодат.

„Заиста је величанствено гледати како браћа Руси и Румуни прослављају овај дивни, величанствени празник. Колико је храмова посвећено Покрову Пресвете Богородице, а то није случајно, јер сви ми хришћани исповједамо основну истину наше свете вјере. Пресвета Дјева Богородица, мајка Христова је благодатна заступница, брза помоћница и мајка свих нас православних хришћана. Сви се ми Њој обраћамо као Њена дјеца и сви који прослављамо Њеног Сина имамо Њен покров и Њено заступништво", рекао је Владика будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.