Промоција Зборника „У спомен и славу Светог Јована Владимира" одржана у Никшићу

У просторијама Друштва црногорско-руског пријатељства „Свети Георгије" у Никшићу, у уторак 4. октобра 2016, одржана је промоција Зборника „У спомен и славу Светог Јована Владимира".

У име организатора Црногорско-руског културног центра, обратила се проф. др Весна Вукићевић, подсјетивши да су, поводом хиљадугодишњице мученичке смрти Светог кнеза Јована Владимира, Митрополија црногорско-приморска и ИИУ „Светигора" издале зборник, чија је прва књига штампана 2015. године. Друга књига зборника објављена је ове године, на празник Светог Јована Владимира. Уредник ове књиге је протојереј-ставрофор Гојко Перовић, ректор Цетињске богословије, а приређивач др Васиљ Јововић са Филозофског факултета у Никшићу, који су зборник „У спомен и славу Светог Јована Владимира" представили пред никшићком публиком.

Дани прослављања Светог краља мученика Јована Владимира, који су почели 4. јуна ове године на дан кад се молитвено слави овај Свети краљ мученик, настављени су и током наредних мјесеци, а свој врхунац доживјели су са два величанствена скупа у Бару, казао је протојереј-ставрофор Гојко Перовић.

Он је напоменуо да су на Међународном научном скупу, одржаном од 15.-18. септембра, који је темом био посвећен личности Светог Јована Владимира кроз вјекове, говорили бројни уважени историчари, теолози, лингвисти, историчари умјетности, археолози. Освећење величанственог Саборног храма Светог Јована Владимира у Бару, 25. септембра и долазак, тим поводом, Његове Светости Патријарха јерусалимског Теофил III, Патријарха српског Г. Иринеја, као домаћина, те бројних архијереја и представника свих помијесних Цркава, представља, према ријечима свештеника Перовића, васељенски сабор у малом и као такав догађај је од великог значаја.

Приређивач Зборника „У спомен и славу Светог Јована Владимира" др Васиљ Јововић је навео да се ова књига састоји из двије свеске. У првој свесци су сабрани текстови историјске тематике, богословски и публицистички текстови. У другој свесци су обухваћени књижевно-историјски текстови, књижевни и умјетнички радови којима је као инспирација послужио Свети Јован Владимир.

При избору текстова руководило се научним и стручним критеријумима. Битан фактор је била доступност грађе, као и временски рок за издавање Зборника.

Редакција Зборника је најавила још књига у оквиру едиције "Свети Јован Владимир" којима ће бити обухваћене: службе и ликовни прикази посвећени светом краљу, сакрални споменици посвећени посвећени краљу мученику, радови са међународног научног скупа посвећеног првом српском светитељу који је одржан у Бару, као и библиографија о Светом Јовану Владимиру.