Епископ Јоаникије служио је Свету Литургију у манастиру Ђурђеви Ступови

Tagged:

У петнаесту недјељу по Духовима, на празник Светих мученика Трофима, Саватија и Доримедонта, 2. октобра 2016, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Ђурђеви Ступови.

Саслуживало је свештенство беранског намјесништва и братство Манастира, уз молитвено учешће вјерног народа.

Сабраном народу ријечима архипастирске бесједе обратио се Преосвећени Епископ Јоаникије, говорећи о Воздвижењу Часног Крста, великом празнику који наша Света Црква прославља све до Оданија празника, а који нас везује за чудесне догађаје из историје спасења рода људског.

Крст је знак највеће љубави, јер је Господ своју љубав потврдио жртвом, а права љубав је она која се жртвује без остатка. Таква љубав је лијек од сваке себичности, нагласио је Преосвећени Епископ Јоаникије, поручујући:

„Ми који се знаменујемо Часним Крстом Христовим, који смо православни хришћани, призвани смо да свједочимо љубав крсну, да се жртвујемо за ближње своје, да љубимо Бога и своје ближње, а то су, заправо, оне двије заповијести: Љуби Господа Бога својега свим срцем својим и Ближњега свога као самог себе".