Сабор у манастиру Подмалинско

Дан спомена на Чудо Светог архангела Михаила у Хони, прослављен је, у понедјељак 19. септембра 2016, молитвено и свечано у манастиру Подмалинско код Шавника. Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, уз саслужење свештенства и свештеномонаштва Епархије будимљанско-никшићке.

У молитвеном сабрању учествовали су вјерници дробњачког краја, од којих је један број приступио Светом Причешћу.

Током Литургије пререзан је славски колач и благословљено славско жито, које су припремили домаћини сабрања – братство Алексића. Храм манастира Подмалинско посвећен је Светом архангелу Михаилу, а, са благословом Преосвећеног Епископа Јоаникија, установљено је да, умјесто јесењег Аранђеловдана, дан саборовања, убудуће буде на празник Чуда Светог архангела Михаила у Хони.

Присутним вјерницима ријечима архипастирске бесједе обратио се Владика будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, који је говорио о светим анђелима, о значају и смислу данашњег празника.

Дио славског колача преузео је Лазар Бијелић, који се обавезао да ће идуће године, са својим братством, бити домаћин славља.

Литургијско сабрање настављено је за трпезом љубави. Приређен је пригодан програм у којем су учествовали гуслари: Миленко Калезић, Голуб Ашанин и Лазар Микић.