Литургија у манастиру Ђурђеви Ступови

Tagged:

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је у недјељу 13. по Духовима, на празник Светог пророка Захарија и праведне Јелисавете, 18. септембра 2016, Свету Архијерејску Литургију у манастиру Ђурђеви Ступови.

Саслуживало је више свештеника архијерејског намјесништва беранског и монаха манастира Ђурђеви Ступови, а у богослужењу је молитвено учествовао вјерни народ беранског краја.

Ријечима надахнуте архипастирске бесједе сабранима се обратио Преосвећени Епископ Јоаникије, који је честитао празник Светог пророка Захарија и праведне Јелисавете, родитеља Светог Јована Крститеља. Владика је, потом, говорио о Светим српским просветитељима и учитељима, празнику који се прославља прве недјеље послије Усјековања главе Светог Јована Крститеља.

„Међу њима, први је, наравно, Свети Сава Српски, а онда се помињу и многи други, поједини још нијесу ушли у календар православне Цркве, већина јесте. Свети Арсеније наследник Светог Саве, чије су мошти у времена нашег ропства под Турцима, посјетиле многа мјеста српских земаља, Свети Данило II, чувени књижевник, који је обнављао и украшавао Пећку патријаршију, његов претходник Свети Никодим, велики Чудотворац, чувар Пећке патријаршије, чије се мошти налазе откривене у Саборној цркви Пећке патријаршије. Помињу се Свети просветитељи српски не само из доба Немањића, него и они послије, нарочито Свети Патријарх Макарије, који је у другој половини 16. вијека обновио Пећку патријаршију. За њим слиједи поворка Светих архијереја од којих су неки уврштени у Календар светих, а неколико њих, из породице Соколовића, родом из старе Херцеговине, нијесу још увијек уврштени", рекао је Његово Преосвештенство.

Прослављајући овај празник, поручио је Владика Јоаникије, ми стојимо пред нашим прецима, молећи се Богу и молећи се њима, да нас заступају пред престолом Божјим и руководе нас путем истине и правде, путем праве вјере православне у све дане нашег живота.