Архиепископ охридски Јован и Митрополит Амфилохије 17. септембра освештали крстионицу Саборног храма Св. Јована Владимира у Бару

Tagged:

dsc_7585Архиепископ охридски и Митрополит скопски господин Јован и Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије освештали су данас у Бару крстионицу Саборног храма Светог Јована Владимира и у њој са свештенством служили Свету архијерејску литургију.

Богослужењу су присуствовали и у њој молитвено учествовали викарни Епископ диоклијски господин Кирило и умировљени Епископ захумско-херцеговачки господин Атанасије.

Одговарали су чланови Црквеног хора „Свети новомученик Станко“ из Никшића под управом Ленке Дурутовић.

У току Свете склужбе обављено је саборно крштење дјеце и одраслих.

У литургијској проповиједи након читања Јеванђеља Архиепископ Јован је рекао вјернима да су сви новокрштени данас умрли Господњом смрћу, али истовремено су сви рођени за нови живот и обећану земљу.

На крају Литургије Митрополит Амфилохије је казао да је радост свих присутних због учешћа у светој тајни саборног крштења дјеце и одраслих.

Митрополит Амфилохије је позвао све вјерне да 24. и 25. септембра присуствују и учествују у свечаности освећења барског Саборног храма и најавио долазак на ову светковину Патријараха јерусалимског Теофила и српског Иринеја, и поглавара Албанске православне цркве Архиепископа Анастасија, као и представника свих помјесних Православних цркава.

Потом је у крипти барском Саборног храма одржана свечана сједница Организационог одбора за освећење Храма, на којој је Митрополит Амфилохије уручио специјалне захвалнице добротворима и приложницима храма.

Данашњем сабрању присуствовали су и учесници Међународног научног скупа о Светом Јовану Владимиру, који су након Литургије, заједно са Митрополитом Амфилохијем посјетили Свач, темеље манастира Пречиста Крајинска и бунар Светог Јована Владимира.