Својом жртвом српски народ сличан је Светом Јовану Крститељу

Tagged:

На дан када наша Света Црква приславља Усјековање главе Светог Јована Крститеља, у недјељу 11. септембра 2016, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки и администратор Епархије милешевске Г. Јоаникије,  служиo je Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Николаја охридског и жичког на Коловрату у Пријепољу.

Саслуживало је свештенство и монаштво Епархија милешевске и будимљанско- никшићке.

Литургију је појањем пратио хор Светог краљ Владислава из Пријепоља.

Велики број вјерника, посебно дјеце, приступио је Светој чаши. Вјерном народу надахнутом архипастирском бесједом обратио се Преосвећени Епископ Јоаникије, говорећи о великом и свијетлом празнику Усјековања Светог Јована Крститеља.

Владика је казао да се Свети Јован Крститељ својом жртвом уподобио Господу Исусу Христу Кога је проповједао својим животом од самог зачећа, од рођења и својим подвигом, од почетка до краја, он се показао као претеча Христов. Зато увијек када помињемо Светог Јована Крститеља ми га прослављамо са највећим епитетима, пророк, претеча и крститељ Господњи, онај који је главу своју положио за правду Божју, за истину Божју и тиме постао претеча Христу.

Слика одсјечене главе Светог Јована Крститеља, према ријечима Преосвећеног Епископа Јоаникија, упечатила се у живот хришћанских народа, нарочито у живот српског народа. Онај који држи своју главу у рукама показује да се жртвовао за Господа, а наш народ је жртвом, понекад, сличан Светом Јовану Крститељу, нарочито, јасеновачки мученици, „најбројнији мученици у православној  хришћанској васељени који су на једном мјесту пострадали".