Литургија у жабљачком Саборном храму и помен невиним жртвама братоубилачког рата

Tagged:

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је на празник Светог пророка Михеја, Претпразништво Успенија, у суботу 27. августа 2016, Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму Преображења Господњег на Жабљаку.

Саслуживало је свештенство и свештеномонаштво Епархија: будимљанско-никшићке и милешевске и Митрополије црногорско-приморске: протојереј-ставрофор др Велибор Џомић, парох подгорички, архимандрит Исаија Крговић, игуман манастира Бијела код Шавника, јеромонах Зосима из манастира Светог архангела Михаила у Ђурђевића Тари, протојереј Миливоје Јововић, парох жабљачки и јереј Драженко Ристић, парох шавнички.

Владика је, потом, на молбу родбине и сродника, одслужио помен невиним жртвама из овог краја, које су страдале од братске руке током Другог свјетског рата. Земни остаци једног броја ових страдалника још увијек се налазе у необиљеженој масовној гробници поред жабљачког Саборног храма, а помен је, након ових несрећних догађаја, одслужен први пут.

Сабраној родбини, сродницима и потомцима, ријечима архипастирске бесједе, обратио се Преосвећени Епископ Јоаникије, који је истакао да се о овим тужним и несрећним догађајима и невиним жртвама, њиховој погибији и нашој братској несрећи, треба говорити ријеч истине. Овај помен, по ријечима Владике, не вршимо са жељом за осветом, нити стварајући повод за нове братске расколе, него са жељом за помирењем, а сви добро знамо да никада до помирења не може доћи ако ћемо жртве потиснути у заборав, зато што то није Богу угодно и није угодно људској савјести.

Овом приликом, у име породица невино страдалих жртава овог краја, који су током Другог свјетског рата побијени од стране безбожника, обратио се проф. Бошко Бојовић. Он је подсјетио да је међу првима у новембру 1941. убијен поп Богдан Церовић, парох жабљачки, а међу последњим жртвама истих починилаца био је свештеник Станко Шаулић, који је убијен у децембру 1944.