Митрополија црногорско-приморска има статус правног лица

МитрополијаНе можемо преко Закона о странцима уводити непостојећу обавезу црквама и креативно тумачити норме како бисмо их натјерали да пријаве дјеловање, а закон познаје само право и обавезу пријаве оснивања или престанка рада у року од 15 дана, саопштено је из Министарства унутрашњих послова. Како су навели у реаговању, оглашавају се поводом појединих непрецизних интерпретација навода из одговора министра унутрашњих послова Горана Даниловића митрополиту црногорско-приморском Амфилохију.

- Нетачно је да је министар унутрашњих послова Горан Даниловић саопштио да је за легалан боравак у Црној Гори свештеника Српске православне цркве који имају статус странца довољна само потврда од Митрополије црногорскоприморске или друге епархије која дјелује у Црној Гори. Дозволу за привремени боравак ради обављања вјерске службе може добити свештеник СПЦ странац који претходно испуни све услове које предвиђа члан 42 Закона о странцима. Дакле, имају обавезе као и сви остали странци који желе да добију дозволу за привремени боравак у Црној Гори наводи се у реаговању.

Како су истакли, не можемо, међутим, прописивати вишак обавеза или их утврђивати мимо закона само зато што се ради о свештенику неке одређене цркве или вјерске заједнице.

- Не можемо преко Закона о странцима уводити непостојећу обавезу црквама и креативно тумачити норме како бисмо их натјерали да пријаве дјеловање, а закон познаје само право и обавезу пријаве оснивања или престанка рада у року од 15 дана навели су из МУП-а.

Како је саопштено, у допису који је министар Даниловић упутио митрополиту Амфилохију цитиране су одредбе закона којим се регулише та област.

Указали су да је овим и свим претходним законима само призната неспорна историјскоправна чињеница о постојању и дјеловању СПЦ, што подразумијева и дјеловање њених организационих цјелина.

- Нетачна је тврдња да министар Даниловић не поштује регистар МУП-а о вјерским заједницама, јер да би се нешто поштовало мора претходно постојати. МУП нема регистар вјерских заједница нити га је икад имао; само водимо евиденцију вјерских заједница које одлуче да се пријаве. И поред низа непрецизних тумачења у реаговању Министарства за људска и мањинска права од четвртка, за потврду наших навода из тог саошптења издвајамо њихову, наравно и нашу, суштински важну констатацију да „Митрополија и епархије Српске православне цркве у Црној Гори имају статус правног лица закључено је у реаговању.

Марко Вешовић

Извор: Дан