Основно државно тужилаштво у Подгорици: Свештеник Јован Пламенац није говорио мржњом о ЛГБТ особама

ПламенацОсновно државно тужилаштво у Подгорици утврдило је да у изјавама свештеника Српске православне цркве Јована Пламенца о ЛГБТ особама нема елемената кривичног дјела које се гони по службеној дужности, сазнаје Побједа.

Портпаролка Основног тужилаштва Данка Ивановић-Ђерић подсјетила је за наш лист да су поводом јануарске изјаве свештеника на прослави Нове године по јулијанском календару формирали предмет, као и да су у извиђајном поступку прикупљали доказе и податке.

Оцјеном је утврђено да у радњама нема елемента кривичног дјела за које се гони по службеној дужности рекла је она.

Када је омбудсман анализирао овај предмет у мају ове године донио је, ипак, другачије мишљење. Тада је замјеник омбудсмана Синиша Бјековић у овом предмету по притужби НВО ,,Квир Монтенегро закључио да је свештеник узнемиравао ЛГБТ особе када је приликом дочека православне Нове године коју је организовао дио политичке партије Демократски фронт изјавио: ,,Нека се црногорски брк са педерских задњица врати тамо гдје је био код наших славних предака. Ову изјаву објавио је тада само наш лист, а Пламенац се након неколика дана опет обрушио на ЛГБТ особе замјерајући Побједи да промовише хомосекусализам. Говорећи о ЛГБТ особама свештеник је казао, између осталог, да ,,ако њима расту брци испод носа, а носе их на задњици е, то је спрдање са Црногорцима којима је брк симбол части, који су онога ко би им се дотакао брка убијали.

У овом случају дошло је до дискриминаторног поступања говором мржње прецизирао је Бјековић у мишљењу.

Он је тада истакао да се из порука Пламенца закључује да ,,коришћење националног симбола није дозвољено организаторима параде поноса зато што нијесу достојни тога, а што је по оцјени Заштитника још један доказ у прилог констатације да се ради о хомофобном поступању.

– Заштитник је става да отворени говор мржње није и не може бити у складу са било којом вјерском доктрином, нити позивање на вјерско увјерење или циљеве цркава и вјерских заједница може бити оправдање за говор мржње навео је Бјековић у мишљењу, које није обавезујуће за Тужилаштво.

Он је констатовао и да друштвени контекст у Црној Гори указује на висок степен хомофобије и насиља којима су изложени припадници ЛГБТ популације, због чега свака изјава која у себи садржи негативне асоцијације и негативне стереотипе укључујући и јасне увредљиве поруке може довести до осјећања угрожености, понижености, страха и непријатељства према овој угроженој категорији.

– Чињеница да то чини свештено лице вјерске заједнице која ужива висок степен повјерења и уважавања великог броја грађана Црне Горе, може проузроковати непријатељско окружење са свим посљедицама које оно са собом носи прецизирано је у мишљењу Бјековића.

Замјеник омбудсмана је тада навео у мишљењу и да се Пламенац у року од 15 дана јавно извини особама ЛГБТ заједнице и на тај начин елиминише посљедице које су настале након хомофобних порука на њихов рачун, али свештеник то није учинио. Пламенцу је, такође, препоручено и да се уздржава од говора мржње према особама које припадају ЛГБТ популацији или заговарају њихова права.

Нада Ђурђевац

Извор: Побједа