Полиција онемогућила свештенике да на Преображење одслуже Литургију на Ивановим Коритима

  • Наслов: Saopstenje MCP
  • Албум: Saopstenja
  • Година: 2016
  • Величина: 4:44 минута (835.55 КБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

IMG_3905

Саопштење за јавност Митрополије црногорско-приморске

Управа полиције Црне Горе је и ове године најприје забранила, а потом и онемогућила свештенству и вјерном народу да одслуже службу Божију на празник Преображења Господњег у Цркви посвећеној овом светом и свештеном празнику на Ивановим Коритима подно оскрнављеног Ловћена. Јаке полицијске снаге су од ране преображењске зоре биле распоређене око Цркве Преображења на Ивановим коритима тако да свештенство и вјерни народ на челу са Архијерејским протопрезвитером цетињским протопрезвитером-ставрофором Обреном Јовановићем и предсједником Црквене општине Цетиње г. Рајком Радусиновићем није могло да уђе у свети храм ради служења свете литургије.

Незаконито поступање Управе полиције је и ове године демонстрирано без обзира што је Управни суд Црне Горе недавно донио пресуду којом је због незаконитог поступања поништио прошлогодишње решење Министарства унутрашњих послова којим је претходно одбијена жалба Митрополије Црногорско-Приморске на решење Управе полиције - Центар безбједности Цетиње о забрани богослужења на празник Преображења 2015. године у Цркви Светог Преображења Господњег на Ивановим коритима. Управа полиције је и ове године, без обзира на пресуду Управног суда, донијела идентично незаконито решење којим је грубо атаковала не само на достојанство Цркве Божије него и на право на слободу вјероисповијести као једно од темељних људских права. Правни тим Митрополије на челу са координатором Правног савјета протопрезвитером-ставрофором др Велибором Џомићем је и против најновијег незаконитог решења Управе полиције уложило жалбу по којој није одлучено у законском року.

Подсјећања ради, Управа полиције већ годинама оваквим незаконитим решењима упорно и противзаконито забрањује православно богослужење на Преображење Господње и то у храму који је, сходно законским прописима и јавним исправама државе Црне Горе, у својини Митрополије Црногорско-Приморске. Митрополија и њени правни заступници су скоро годину дана, користећи се законским правима и могућностима, водили правну битку и успјешно су пред судом доказали да полиција својим незаконитим актима Цркви забрањује богослужење на један од најважнијих хришћанских празника на Ивановим коритима и то у православном храму који је у својини Митрополије од оснивања до данас.

Управа полиције Црне Горе је незаконитим поступањем и незаконитим решењем заправо покушала да изједначи вјековну Цркву Црне Горе са групицом самозванаца окупљених, специјално за ту прилику, око анатемисаног и проклетству предатог распопа Мираша Дедеића у идеолошко-племенској организацији тзв. ЦПЦ. Осим тога, Управа полиције је својим незаконитим решењем покушала да у исту раван стави Митрополију као законитог власника Цркве Преображења Христовог на Ивановим коритима и групу људи који су јавно исказали амбицију да проваљују у цркву и оскрнаве је увођењем анатемисаних лица како би вршили обреде противно православној вјери и црквеним канонима.

Имајући у виду да се налазимо у данима великогоспојинског поста, као и да је пресуда Управног суда Црне Горе благовремено достављена Министарству унутрашњих послова и Управи полиције Црне Горе, захтијевамо и очекујемо да Управа полиције коначно почне да поступа у складу са важећим законским прописима и да престане да својим незаконитим решењима изједначава Православну Цркву и анти-цркву, свештенике и распопе, власника и узурпаторе, православне вјернике и јуришнике на светињу.

Острашћени идеолошко-племенски јуриши на Светињу, као и незаконити акти Управе полиције, изазвали су велики гњев међу православним вјерницима. Полиција нема право да својим незаконитим решењима групицу самозванаца проглашава за "цркву" и да се на тако груб начин поиграва са најдубљим осјећањима православних вјерника. Управа полиције је дужна да у складу са законским прописима на законит начин предуприједи и спријечи ометање јавног реда и мира свуда, па и на Преображење ове године на Ивановим коритима, од групице самозванаца и јуришника на светињу и хришћански празник, а не да забрањује преображењско богослужење у православном храму на Ивановим коритима и да тако атакује на вјековни канонски поредак и црквену имовину.